(doc) Cu cât ar putea fi majorate tarifele pentru călătoriile în transportul public din Chișinău

troleibuz-diez
Foto: diez.md

Astăzi, 24 martie, a avut loc prezentarea metodologiei de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău. Studiul a fost elaborat de compania AO „Business Consulting Institute”, în baza serviciilor contracte de Direcția generală transport public și căi de comunicație (DGTPCC).

La solicitarea DGTPCC, Business Consulting Institute a realizat o formulă de revizuire a prețurilor la transportul public din capitală. Experții Studiului au propus o formulă prin stabilirea valorii de referință, unde tariful nu poate fi mai mult de 0,06 % din salariul mediu brut pe economie stabilit de Guvern, cu ajustarea o dată la 2 ani.

Astfel, prețul calculat este de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz cât și la autobuz.

În prezent, prețul de cost al călătoriei în transportul public este de 7 lei pentru troleibuz și de 19 lei pentru autobuz. În sistemul public de transport (RTEC și PUA) prețul de cost este de 8,6 lei.

Responsabilii de la primărie au mai precizat că miza acestor ajustări de preț este motivarea călătorilor de a procura abonamente, în baza cărora vor achita un preț mai mic pentru o călătorie. Astfel, s-a pus acceptul pe abonamentele de o lună, de 3 luni și de 6 luni. Pentru cei care circulă cu abonamente, tariful nu va fi majorat esențial. Spre exemplu, dacă persoanele vor procura un abonament pentru jumătate de an, atunci prețul pentru o călătorie va fi de doar de 2,7 lei.

„Totodată, anumite categorii de persoane urmează să beneficieze de facilități în transportul public, inclusiv elevii, studenții, familiile monoparentale și cele cu mulți copii, profesorii și cadrele didactice. Astfel, elevii din clasele I-IV, în jur de 40 de mii de copii și pensionarii, peste 200 de mii de persoane, vor circula gratuit. Biletele de călătorie urmează să fie unice pentru troleibuz și autobuz, în oraș și în suburbii”, se arată într-un comunicat emis de primărie.

Metodologia calculării tarifelor pentru călătoria în transportul public urmează a fi aprobată de către Consiliul Municipal Chișinău, după ce documentul va fi supus consultărilor publice. Valoarea de referință a tarifului se indexează odată la 2 ani, prin dispoziția Primarului General, în baza evoluției indicelui prețului de consum.

Tarifele pentru călătoriile în transportul public municipal au fost majorate ultima dată în anul 2009.

Amintim că recent au fost majorate tarifele pentru călătoriile cu transportul public la Bălți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente