Cele mai importante evenimente din a 29-a zi de război. Alertă de aer poluat la Kiev și atac asupra unui tren de evacuare

steagul ucrainei
Foto: Facebook/Alex Lourie

Este a 29-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente ce se întâmplă în țara vecină și care au tangență cu subiectul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Vedeți mai jos noutățile din Ucraina de până la ora 23.00: incendiu și aer poluat la Kiev, coridoare umanitare funcționale și un tren de evacuare atacat.

🟣 Viceprim-ministra Ucrainei a declarat că toate cele șapte coridoare umanitare de astăzi au funcționat. În total, au fost evacuați 3 343 de oameni.

🟣 Autoritățile din Kiev îndeamnă oamenii să închidă ferestrele și să nu stea în aer liber. Aerul este poluat din cauza unui incendiu din regiunea Kiev.

IQair raportează că concentrația de PM2.5 în aerul de la Kiev este acum de 6,5 ori mai mare decât valoarea standard anuală a OMS.

🟣 Căderea economiei ucrainene din cauza războiului este estimată în prezent la 35-60 % din PIB, transmite unian.net.

🟣 Asistentul președintelui Federației Ruse, Vladimir Medinski, a propus ca elevii să înceapă lecțiile în fiecare zi cu rugăciune pentru Rusia. Acesta a spus că în SUA se face așa de 150 de ani și această practică trebuie adoptată și în Rusia cât mai curând, transmite agenția rusă de presă TASS.

Toți membrii comisiei interdepartamentale din care face parte acesta au susținut în unanimitate propunerea.

🟣 Primarul Kievului a declarat că 75 de civili au murit în oraș de la începutul războiului, inclusiv patru copii. El a adăugat că în această lună au fost avariate 87 de clădiri de locuințe cu mai multe etaje, 10 case particulare, 12 școli și șase grădinițe.

🟣 După summitul de la Bruxelles, G7 și-a declarat disponibilitatea de a refuza gazul, petrolul și cărbunele rusești și a cerut țărilor OPEC să crească aprovizionarea.

În plus, liderii G7 au avertizat Moscova să nu folosească arme biologice, chimice și nucleare în timpul războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei: „Avertizăm împotriva oricărei amenințări cu utilizarea armelor chimice, biologice și nucleare sau a materialelor conexe”, se arată în comunicat.

G7 includ următoarele țări: SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, Japonia și Italia. Liderii G7 poartă discuții cu participarea conducerii Uniunii Europene.

🟣 Un tren de evacuare de pe ruta Kiev – Ivano-Frankivsk a fost atacat. Acest lucru s-a întâmplat lângă o regiune din Kiev. Victime nu au fost raportate. Au fost sparte geamurile din trei vagoane.

🟣 Mâhailo Podoleak, consilier în cabinetul președintelui Ucrainei, a făcut mai multe declarații despre Moldova. Vezi mai multe detalii în acest articol.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 20.00

🟣 Negocierile dintre Ucraina și Rusia au loc zilnic în format online și sunt complicate. Declarațiile au fost făcute de Podoleak în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”.

🟣 Adunarea Generală a ONU a votat din nou în favoarea unei rezoluții împotriva invadării Ucrainei de către Rusia. 140 de țări au votat în favoarea acesteia, iar Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Siria și Eritreea au votat împotrivă, ca și data trecută. 38 de state, inclusiv China, s-au abținut.

Adunarea Generală cere Rusiei oprirea imediată a ostilităților și postulează că acțiunile sale au dus la o catastrofă umanitară pe care „comunitatea internațională nu a văzut-o în Europa de zeci de ani”.

Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. În Consiliul de Securitate, Rusia are dreptul de veto și de a bloca rezoluțiile care sunt incomode pentru ea.

🟣 Ucraina expulzează aproape tot personalul ambasadei Belarusului de la Kiev. Ministerul de Externe ucrainean a anulat și exequaturul consulului onorific al Belarusului la Lviv, transmite unian.net.

🟣 Rada din Ucraina a anulat Evaluarea Externă Independentă și Evaluarea Finală de Stat pentru absolvenții din 2022. Admiterea în instituțiile superioare de învățământ se va face după o formulă simplificată în acest an, transmite uniant.net.

🟣 „Frontul este practic înghețat. Armata rusă din multe zone nu are resursele necesare pentru a continua ofensiva.” Declarația a fost făcută de consilierul din cabinetul președintelui Ucrainei, Oleksi Arestovâci. Acesta a mai adăugat că locurile unde armata rusă continuă să-și concentreze eforturile sunt direcțiile către Izium, Mariinka, Mariupol și într-o regiune din Herson.

🟣 Rușii au schimbat modelul de comportament în negocierile cu Ucraina. Declarația a fost făcută de consilierul din cabinetul președintelui Ucrainei, Mâhailo Podoleak.

Potrivit consilierului, rușii încep să perceapă mai adecvat „că ceva nu este în regulă”. „Încep să vorbească mai productiv”, a mai adăugat el, transmite unian.net.

🟣 În orașele ocupate de armata rusă se distruge literatura ucraineană.

„În bibliotecile din teritoriile ocupate temporar din regiunile Luhansk, Donețk, Cernihiv și Sumî a început confiscarea literaturii istorice și de ficțiune ucrainene care nu coincide cu postulatele propagandei Kremlinului. În acest scop, au fost implicate unități rusești ale „poliției militare”. Ocupanții au o listă întreagă de nume interzise de a fi menționate. Cărțile găsite sunt confiscate, distruse pe loc sau transferate într-un loc necunoscut”, comunică autoritățile din Ucraina.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 17.00

🟣 Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri de război: „Astăzi am trimis 11 marinari civili la ruși, pe care i-am salvat de pe o navă scufundată de lângă Odesa. În urma acestui schimb, 19 marinari civili ucraineni se întorc acasă de pe nava de salvare Sapphire, care a fost capturată de ocupanți în timp ce încercau să ne ia militarii de pe insula Șerpilor”, despre aceasta a anunțat viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk.

🟣 12 angajați ai Gărzii Naționale din Rusia au fost concediați în Kuban din cauza refuzului lor de a merge la război în Ucraina. Despre aceasta a anunțat șeful grupului internațional pentru drepturile omului „Agora”, Pavel Cikov.

🟣 Mai mult de 10 orașe din Ucraina sunt lipsite de acces la apă potabilă. Despre aceasta a anunțat avocata poporului din Ucraina, Liudmâla Denisova.

🟣 Rada Supremă a Ucrainei a votat un proiect de lege care prevede introducerea răspunderii penale pentru dezvăluirea deplasării forțelor armate ale Ucrainei. Acest proiect de lege se referă la publicarea fotografiilor și videoclipurilor pe rețelele sociale. Persoanele pot risca de la trei la 12 ani de închisoare.

🟣 Pensionari și angajați de stat de pe teritoriile Ucrainei controlate de trupele ruse vor primi câte 10 000 de ruble din partea autorităților ruse. Despre aceasta anunță Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

🟣 Premierul britanic, Boris Johnson, a propus ca Ucraina să găzduiască Campionatul European de Fotbal 2028 în locul Irlandei și al Marii Britanii. Această propunere vine în contextul în care Federația Rusă a depus cererea de a găzdui campionatul pe teritoriul său. „Pare să fie mai mult o satiră decât un adevăr”, a spus Johnosn, scrie The Guardian.

🟣 UNICEF: mai mult de jumătate dintre copiii din Ucraina au devenit refugiați. Potrivit organizației, 4,3 milioane dintre 7,5 milioane de copii ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească casele. Dintre aceștia, 1,8 milioane au părăsit țara, alte 2,5 milioane s-au deplasat în interiorul țării.

🟣 SUA au anunțat noi sancțiuni pentru Rusia. În lista cu sancțiuni a fost inclus șeful Sberbank, Gherman Gref, 328 de deputați ai Dumei de Stat și întreprinderi din industria de apărare. Sancțiunile noi se aplică acum oricăror tranzacții cu aur dacă acestea sunt asociate cu Banca Centrală a Federației Ruse.

🟣 Trei persoane au decedat în localitatea Rubijne, inclusiv doi copii, în urma unui atac aerian. Totodată, au fost înregistrate multe incendii în toată regiunea Luhansk. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 14.00

🟣 Autoritățile de la Mariupol informează că armata rusă transportă cu forța mii de locuitori ai orașului în Rusia.

Potrivit Consiliului orășenesc Mariupol, armata rusă a scos deja circa 15 000 de locuitori ai orașului Mariupol. Raportul spune că oamenii „sub formă de ultimatum” sunt forțați să urce în autobuze, pașapoartele și alte documente ucrainene sunt luate, iar apoi sunt duși în „lagăre de filtrare”, de unde sunt distribuiți în diferite regiuni ale Rusiei.

În versiunea difuzată de presa de stat rusă, oamenii înșiși cer să meargă în Rusia, să mulțumească armatei ruse și să fugă de cea ucraineană.

🟣 Peskov a comentat dispariția ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care nu a ieșit în spațiul public din 11 martie.

„Ministrul apărării are acum multe griji, după cum înțelegeți. Există o operațiune militară specială. Desigur, acum nu este tocmai momentul pentru activitate media. Este destul de evident acest lucru”, a explicat secretarul de presă al lui Putin.

🟣 Zelenski a vorbit la summitul NATO, unde a spus că Kievul are nevoie de asistență militară fără restricții.

„Ucraina are nevoie de asistență militară fără limite”, a spus președintele, adăugând că alianța ar fi putut oferi Ucrainei 1 % din toate tancurile și aeronavele sale, conform solicitării acestuia.

„Dar nu ne-au dat niciunul… Acesta este cel mai rău lucru în timpul războiul – să nu ai răspunsuri clare la cererile de ajutor”, a spus Zelenski.


🟣 Guvernul polonez își propune să schimbe constituția drept răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Printre măsurile pe care dorește să le introducă se numără excluderea cheltuielilor pentru apărare din normele privind datoria publică, posibilitatea confiscării proprietăților care aparțin entităților ruse și o taxă asupra entităților care desfășoară afaceri în Rusia.

🟣 La Cernihiv se impun restricții la distribuirea apei potabile către populația locală – nu mai mult de 10 litri de persoană. Primarul Cernihivului, Vladislav Atroșenko, a spus că orașul se confruntă acum cu o catastrofă umanitară: nu există electricitate, nu există conexiune stabilă, oamenii gătesc mâncare pe foc, practic nu există provizii de hrană în oraș. El susține, de asemenea, că trupele ruse folosesc bombe cu dispersie interzise.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 11.00

🟣 De la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, în Kiev au fost avariate 87 de clădiri rezidențiale, 10 proprietăți private, 12 școli și șase grădinițe.

🟣 Armata Ucrainei anunță că a distrus câteva unități de tehnică ale forțelor ruse.

🟣 În Ucraina continuă evacuarea civililor din zonele afectate de război, comunică Irâna Vereșciuk.

🟣 Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că, până în prezent, au fost uciși circa 15 800 de soldați ruși.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată că numărul soldaților decedați ai armatei ruse este în jur de 600 de persoane. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina. Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.

🟣 În această dimineață, navele forței ruse au bombardat Odesa. Acest lucru a fost anunțat de speakerul sediului operațional al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhi Bratciuk.

Potrivit acestuia, în această dimineața, în direcția Odesei, navele forței ruse au tras mai multe focuri de armă. În oraș a fost emisă o alertă de raid aerian.

🟣 Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmâtro Kuleba, a comentat declarația lui Putin cu privire la achiziția petrolului rusesc în ruble: „Dacă oricare țară UE va îndeplini aceste condiții umilitoare ale lui Putin, atunci aceste state vor ajuta cu o mână Ucraina, iar cu altă mână – pe Rusia să omoare ucrainenii”.

🟣 De la începutul războiului, în Ucraina au decedat deja 128 de copii, peste 170 de copii sunt răniți.

Офіс Генерального прокурора//Facebook

🟣 În această dimineață, în portul din Berdeansk, armata ucraineană a distrus o navă rusească.

🟣 De la începutul războiului și până pe 23 martie, în Ucraina au fost înregistrate 15 443 de căsătorii, scrie Agenția Națională de știri din Ucraina. Pe 18 martie se anunțase că în Ucraina s-au născut 757 de copii.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 8.0

🟣 Compania franceză Renault a anunțat că își încheie activitatea pe teritoriul Federației Ruse.

🟣 „Ucraina riscă să se confrunte cu o catastrofă ecologică din cauza cadavrelor soldaților ruși care nu sunt evacuate de pe teatrul de luptă”, a declarat directorul interimar al Agenției de Sănătate Publică din raionul Sumî, Anatol Kotlear, scrie Unian.

🟣 Parlamentul Poloniei l-a declarat pe Vladimir Putin „criminal de război”, scrie polskieradio.pl.

„Parlamentul Republicii Polone condamnă cu fermitate actele de violență, crimele de război, crimele împotriva umanității, actele de genocid, încălcările sistemice ale drepturilor omului și alte încălcări penale ale dreptului internațional comise pe teritoriul Ucrainei suverane de către forțele armate ale Federației Ruse împreună cu aliații, la ordinul comandanților militari sub comenzile directe ale președintelui Vladimir Putin.

Dovezile disponibile public ale acestor crime îl recunosc pe Vladimir Putin criminal de război”, se arată în rezoluție.

🟣 Volodâmâr Zelenski a făcut un apel către întreaga lume să protesteze împotriva războiului. „Azi, 24 martie, se împlinește o lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Ieșiți pe străzile orașelor voastre, în scuaruri și școli, în alte locuri în care să transmiteți politicienilor voștri să oprească războiul”, a declarat Zelenski.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente