image
Sursa foto: Alexandru Slusari/facebook

„Se așteaptă legalizarea contrabandei”; O nouă schemă pentru a asigura funcționalitatea uzinei de la Râbnița

Mai multe camioane cu deșeuri de metal ar fi introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și acum se află pe teritoriul postului vamal Rezina. Anunțul a fost făcut de fostul deputat Alexandru Slusari, care menționează că aceste deșeuri urmau să ajungă la Uzina metalurgică din Râbnița.

Potrivit lui Alexandru Slusari, sunt deșeuri care rezultă din topirea fontei.

„După ce în ultima clipă a fost blocată eliberarea nejustificată a autorizației de mediu, vedem că uzina metalurgică din Răbnița a recurs direct la contrabanda. Îmi pare că acest lucru se produce cu concursul autorităților noastre. Mai multe camioane ale BPM cu deșeuri metalice, în ultimul moment au fost trase pe dreapta la Rezina de către serviciile speciale. Conform documentelor oficiale acestea ar transporta „fontă din Serbia”. Dar se vede cu ochiul liber ce se află în aceste camioane. Sunt deșeuri de cea mai proastă calitate, care legal nu pot fi livrate la uzina”, a menționat Slusari.

dd

Fostul deputat susține că acum se fac presiuni enorme din partea uzinei de la Râbnița asupra Ministerului Mediului ca să confirme ca să fie legalizată contrabanda.

ss
ss

„Serviciul vamal s-a spălat pe mâini și așteaptă verdictul acestui minister, care nu știu de ce se află în relații nespus de calde cu uzina metalurgică. Am înțeles că nu este prima dată cănd se cere legalizarea contrabandei. Aștept intervenția imediată a Guvernului. Prea departe au mers deja mai mulți demnitari din Ministerul Mediului”, conchide Slusari.

Ministerul Mediului nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații.

Cazul a fost comentat și de liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care s-a deplasat la postul vamal de la Râbnița. Acesta a comentat că este un caz de „sabotaj economic și îmbogățire ilicită a factorilor de decizie” care au permis intrarea camioanelor în RM.

„Serviciul Vamal trebuie să asigure în primul rând securitatea economică a statului. Exportul de deșeuri feroase din UE în RM este interzis, respectiv importul de deșeuri în RM nu poate avea loc. Prin urmare în vamă se desfășoară o schemă de contrabandă la importul deșeurilor de metal, declarând că acestea ar fi deșeuri procesate

Desi serviciul vamal are toate pârghiile sa verifice fizic marfa din acte cu cea din camion, s-au creat toate condițiile ca deșeurile de metal să nu fie verificate. La fel Laboratorul Serviciului Vamal este în drept să stabilească corect codul marfii, dar deocamdată acest lucru nu s-a produs”, a comentat Costiuc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: