image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Iohannis: Republica Moldova are nevoie de sprijin solid din partea UE care să acopere inclusiv securitatea sa energetică

Republica Moldova are nevoie de sprijin solid şi coordonat, financiar şi logistic din partea Uniunii Europene,care să acopere inclusiv securitatea sa energetică. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, după întâlnirea cu omologul polonez, Andrzej Duda.

„România şi Polonia sprijină ferm integrarea Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Georgiei în Uniunea Europeană şi vom continua să acţionăm pentru ca acest obiectiv să devină realitate", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cei doi șefi de state au discutat despre criza umanitară profundă generată de agresiunea Federaţiei Ruse.

„România continuă să desfăşoare acţiuni complexe în sprijinul refugiaţilor din Ucraina. În acest sens, am avut un schimb de opinii şi de bune practici cu preşedintele Poloniei în ceea ce priveşte măsurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiaţi. Am evidenţiat şi operaţionalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea asistenţei pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova", a mai spus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a precizat că a discutat cu preşedintele Poloniei despre rolul şi responsabilităţile pe care România şi Polonia le au în regiune.

„În acest context, am reconfirmat susţinerea fermă şi deplină a României pentru Republica Moldova, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea sa teritorială. Impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova este unul major, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin solid şi coordonat, financiar şi logistic, din partea Uniunii Europene şi a statelor membre, care să acopere inclusiv securitatea sa energetică", a adăugat Klaus Iohannis.

Noutăţile partenerilor

comentarii: