image
Sursa foto: Profimedia Images

Zelenski a criticat companiile franceze care încă operează în Rusia: „Știți cine este vinovat”

Vladimir Zelenski a vorbit în parlamentul francez și a îndemnat firmele franceze, inclusiv producătorul de automobile Renault, grupul de supermarketuri Auchan și retailerul de bricolaj Leroy Merlin, să părăsească Rusia. Totodată, președintele ucrainean a făcut recurs și la istoria franceză, invocând în discursul său și bătălia de la Verdun.

„Renault, Auchan, Leroy Merlin trebuie să înceteze să mai fie sponsori ai maşinii ruse de război, să oprească finanţarea uciderii copiilor şi a femeilor şi a violurilor. Companiile franceze trebuie să iasă de pe piaţa rusă”, le-a spus Zelenski parlamentarilor francezi.

Oficialii Renault nu au fost disponibili imediat pentru comentarii. Ei anunţaseră mai devreme, miercuri, că iau în considerare din nou suspendarea producţiei la fabrica din Moscova din cauza dificultăţilor logistice, conform Agerpres.

De asemenea, reprezentanţii retailerului Auchan nu au dorit să comenteze intervenția liderului de la Kiev în Parlamentul de la Paris. De altfel, săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că criticile preşedintelui ucrainean privind continuarea prezenţei Auchan în Rusia sunt „extrem de surprinzătoare”.

În același timp, oficialii Leroy Merlin, care aparţine aceluiaşi grup ca Auchan, nu au dorit să comenteze discursul lui Volodimir Zelenski.

Companiile franceze, inclusiv Total şi Danone, sunt intens criticate, amintește Reuters, pentru faptul că încă operează în Rusia. Zelenski nu le-a numit, dar a cerut în general firmelor franceze să iasă de pe piaţa rusă, notează Digi24.

La începutul discursului său în fața Adunării Naționale Franceze, președintele Ucrainei a cerut parlamentarilor să se ridice în picioare și să țină un minut de reculegere în memoria a mii de femei ucrainene care au murit în războiul pornit de Putin.

Parlamentarii francezi i-au oferit Ucrainei și ambasadorului său în Franța ovații înainte de discursul lui Zelenski, care a vorbit în parlamentele din întreaga lume occidentală în ultimele săptămâni, în încercarea de a obține sprijin pentru țara sa, scrie RFI.

Invocând o traumă națională specific franceză, așa cum a făcut în parlamentele altor națiuni, liderul ucrainean a spus că imaginile cu orașe devastate precum Mariupol „amintesc de ruinele de la Verdun” (Bătălie din timpul Primului Război Mondial, care a mai fost numită și „Abatorul” deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți se ridică la 700.000 de persoane - n.red.).

„Armata rusă nu face nicio distincție între ținte. Ei distrug zone rezidențiale, spitale, școli, universități. Nu țin cont de conceptele de crime de război”, a adăugat președintele Ucrainei.

Invocând faptul că supraviețuitorii Holocaustului mor în atacurile rusești în țara sa, Zelenski a adăugat și că Europa nu a mai văzut de 80 de ani ceva asemănător cu ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

În discursul care a durat 20 de minute, Volodimir Zelenski a mai solicitat Franței să acorde asistență Ucrainei prin livrarea de arme, echipamente și mai multe avioane.

Folosind un limbaj adesea emoționant, liderul ucrainean le spune parlamentarilor francezi „știți cine este vinovat” și cine „își îngroapă capul în nisip”.

„Toată lumea poate vedea că Franța apreciază adevărul și vrea să-l apere, că Franța știe ce sunt libertatea, egalitatea, fraternitatea. Eu o simt, poporul ucrainean o simte. De aceea, avem nevoie de ajutorul și sprijinul dumneavoastră pentru ca libertatea să nu piardă”, a spus Zelenski, adăugând și că „rămânem devotați valorile noastre, unității și hotărârii de a ne apăra libertatea, o libertate comună cu cea din Paris, Kiev, Berlin, Varșovia, Madrid, Roma, Bruxelles sau Bratislava”.

Discursul vine la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a discutat atât cu Zelenski, cât și cu Vladimir Putin despre condițiile unui potențial acord de încetare a focului.

Deși nu au ajuns la „niciun acord”, potrivit președinției franceze, Macron „rămâne convins de necesitatea de a-și continua eforturile” și „stă alături de Ucraina”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: