(video) Concursul pentru șefia PA provoacă ceartă între membrii CSP: „Hai să extindem termenul până 31 septembrie!”. Litvinenco: „În lege uitați-vă”

Polemici la ședința matinală a CSP. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a propus extinderea termenului de depunere a dosarelor în concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție, din cauza situației din regiune și imposibilitatea experților internaționali, care trebuie să fie parte Comisiei de preselectare a candidaților, de a veni în Moldova. Nu toți membrii CSP au fost de acord cu această propunere. Inga Furtună a cerut niște precizări, mai exact care este norma pe care se bazează atunci când extins acest termen. În replică, Litvinenco a spus că este la discreția CSP de a stabili termenul limită pentru depunerea dosarelor. „Sper că 11 aprilie va fi ultima dată”, a spus acesta. „E o discreție pe care o extindem până la nesfârșit?”, a întrebat Furtuna. 

Foto: captură video

Ulterior în discuția a intervenit și Eduard Varzar. Acesta a spus că nu vede o normă expres care să impună niște criterii pentru candidații Comisiei să fie doar de peste hotarele țării. La fel a spus că nu vede necesitatea extinderii termenului în contextul în care deja sunt candidați dar și persoane care urmează să depună dosarul.

„Termenul e până astăzi, cred că până la sfârșitul zilei o să avem suficiente dosare”, a spus acesta.

„Am luat act, dar eu nu văd o problemă dacă extindem încă cu 2 săptămâni”, a replicat ministrul.

„Poate e cazul să extindem până la 31 august? Sau 31 septembrie că nu știm contextul regional cum se va desfășura”, a intervenit Varzar.

Replica lui Litvinenco nu s-a lăsat așteptată.

„Oferim termen suficient să își pregătească dosarele. Intrați într-o polemică care nu este necesară, am explicat raționamentele. Uitați-vă în lege, nu citiți cea care trebuie”, a adăugat acesta.

În final, cu 7 voturi pro, propunerea ministrului Justiției a fost acceptată.



Pub