(foto) Camioane încărcate, trase pe dreapta la Rezina. Slusari: Oficial este fontă, dar cu ochiul liber vedem deșeuri de cea mai proastă calitate

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, acuză autoritățile de contrabandă, după ce mai multe camioane au fost trase pe dreapta la Rezina. Acesta a publicat mai multe imaginii și afirmă că „oficial se transportă fontă, dar cu ochiul liber se vede că sunt deșeuri de cea mai proastă calitate”.

Foto: Colaj

„Îmi pare că acest lucru se produce cu concursul autorităților noastre.

Aici vedeți mai multe camioane ale BPM cu deșeuri metalice, care în ultimul moment au fost trase pe dreapta în Rezina de către serviciile speciale. Pe documente oficiale este transportată fontă din Serbia.

Dar cu ochiul liber se vede ce se află în aceste camioane. Sunt deșeuri de cea mai proastă calitate, care legal nu pot fi livrate la uzina.

Din câte cunosc, se face acum presiunea enormă din zona Rîbnița ca ministerul Mediului să spună pe negru alb și să confirme că a fost importată fontă. Serviciul Vamal s-a spălat pe mâini și așteaptă verdictul acestui minister, care nu știu de ce se află în relațiile nespus de calde cu uzina metalurgică. Am înțeles că nu este prima dată când se cere legalizarea contrabandei.

Aștept intervenția imediată a Guvernului. Deja prea departe au mers mai mulți demnitari din ministerul Mediului”, a declarat acesta.



Slusari a declarat anterior că la uzina din Râbnița a avut loc un control care s-a finalizat cu propunerea eliberării autorizației de mediu. În acest context, politicianul cere explicați de la Guvern. „Este o mare enigmă cum au reușit acești supermani să facă în foarte scurt timp cap-coada controlul uzinei. Ce a fost asta? Corupția, incompetența, trădarea intereselor naționale?”, se întreabă Slusari.

La data de 17 februarie acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un video în care mai multe camioane cu fier uzat s-ar fi deplasat spre Uzina Metalurgică de la Rîbnița. „Iată că pilonul economic al regimului separatist nu cunoaște că el nu are autorizație, lucrează în continuare bine mersi și nu achită niciun bănuț în bugetul Moldovei”, a comentat Slusari.

Atenționăm că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile. Cei care nu dețin astfel de autorizații sunt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizăm că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu”, a venit cu explicații ministerul Mediului, după publicarea imaginilor.

Despre faptul că Uzina Metalurgică ar activa în continuare, fără autorizație, au vorbit și localnicii de la Rezina, în cadrul unei vizite deputaților PAS Ina Coșeru și Radu Marian. În timpul discuțiilor Radu Marian a menționat că aceasta „nu este posibil” și a rugat primara de la Mateuți să-l contacteze pentru a soluționa situație.

Guvernarea a venit cu solicitarea de a relua importul de fier vechi la Uzina din Rîbnița.

Decizie a stârnit criticile Promo-LEX.

„Ne arătăm îngrijorați de faptul că în pofida insistenței și a numeroaselor noastre atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale R.Moldova continuă să nu sesizeze instituțiile europene și partenerii R.Moldova, în aceeași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului”, a reacționat Promo-LEX.


Pub