Reacția lui Spînu, după ce mai multe tiruri moldovenești au rămas blocate la punctele de trecere a frontierei între Polonia și Belarus

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu o reacție, după ce mai multe tiruri moldovenești au rămas blocate la punctele de trecere a frontierei între Polonia și Belarus. Vicepremierul a declarat că se discută cu autoritățile poloneze pe acest subiect și speră că „în curând să se rezolve” situația.

Foto: ANTA

„Este o problemă pe care noi o cunoaștem, am discutat deja cu colegii din Polonia, inclusiv cu Comisarul European pe acest subiect, știți foarte bine de ce s-a creat această problemă, cetățenii din Polonia au ieșit și la propriu au blocat tranzitul camioanelor nu doar din Republica Moldova, dar întreg tranzitul. Urmărim cu atenție situația, discutăm de asemenea și cu transportatorii și sperăm că în scurt timp să găsim o soluție pentru deblocarea situației.

Nu avem o cifră exactă câte tiruri sunt din R. Moldova, dar știm că mai mulți transportatori au această problemă. Această problemă este una mai complexă, ori blocarea acestui tranzit nu ține doar de autorități sunt cetățenii din Polonia care au ieșit și au blocat acele trasee, din informația pe care o dețin și din discuțiile pe care le avem, autoritățile poloneze încearcă să găsească o soluție. Noi suntem la contact cu aceste autorități și sperăm în curând să se rezolve”, a declarat Spînu.

Operatorii de transport din Moldova sunt îndemnați de ANTA să evite efectuarea transportului rutier internațional în tranzit prin teritoriul Poloniei a mărfurilor cu destinația finală Federația Rusă și Belarus. Asta din cauza situației la punctele de trecere a frontierei de stat între Polonia și Belarus, unde la moment mai multe organizații ale societății civile ucrainene și poloneze s-au mobilizat, formând pichete și blocând traversarea unităților de transport, care transportă mărfuri spre Federația Rusă și Republica Belarus, indiferent de țara de înmatriculare a camioanelor.


Pub