PNUD: Din cauza conflictului din Ucraina, în următorul an, fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac. Gavrilița: Nu am văzut acest studiu

În cazul unui război prelungit în Ucraina, realizările socio-economice ale Moldovei, țara vecină, ar putea fi periclitate, potrivit previziunilor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Datele sugerează că din cauza conflictului din Ucraina și a crizelor asociate, în Moldova peste 30% din populație ar putea trăi sub pragul sărăciei, iar în următorul an, fiecare al doilea moldovean riscă să devină sărac.

Foto: pnud

„Efectele economice ale războiului din Ucraina vor fi resimțite în întreaga regiune și milioane de oameni vor avea nevoie în lunile următoare de sprijin urgent”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Continuăm să extindem sprijinul nostru pentru Moldova, pentru a acoperi multiplele necesități ale celor care au fugit de violență și pentru a susține comunitățile-gazdă. Dar, pentru a preveni și mai multe suferințe umane și colapsul economiilor locale, războiul trebuie să înceteze. Oamenii din regiune au nevoie urgentă de pace, pentru a preveni căderea liberă în sărăcie”, a mai spus Dima Al-Khatib.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție. În cadrul unei conferințe de presă, după ședința Guvernului. Aceasta a menționat că nu văzut acest studiu.

„Nu am văzut acest studiu, puteți întreba pe Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) cum au ajuns la aceste cifre, care sunt presupunerile lor. Despre menținerea puterii de cumpărare a populației am vorbit de mai multe ori în această conferință, deci în primul rând mergem pe indexare pensiilor, indexarea indemnizațiilor, creșterea țintită a programelor de asistență pentru diverse sectoare ale economiei, pe creșterea eficienței energetice și securității energetice, deci mergem pe acel plan de reziliență și plan anti-criză despre care am mai vorbit”, a declarat Gavrilița.


Pub