(video) Moldova riscă să rămână fără presa tipărită, din cauza războiului. Macovei: Nu este hârtie. Stocurile ajung până în aprilie-mai și situația e urâtă
Războiul afectează toate industriile, inclusiv instituțiile media. În special este vorba despre presa scrisă, care riscă să nu poate emite ziare în lunile următoare. „Efectiv, nu există hârtie de ziare și reviste în acest moment în Moldova sau stocurile sunt foarte mici”, a declarat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, la Puterea a 4-a de la N4.
Foto: sov.ro

„Războiul a afectat și afectează foarte mult toate industriile, începând cu transportatorii, dar și instituțiile media. Chiar zilele acestea discutăm o situație foarte urâtă legată de scumpirea prețului la hârtie. Efectiv, nu există hârtie de ziare și reviste în acest moment în Moldova sau stocurile sunt foarte mici.

Am vorbit cu câteva persoane, directori ai tipografiilor și nu sunt foarte multe care fac ziare în Moldova și toți se plâng că nu au în stoc decât hârtie până în aprilie-mai. Hârtia pe care pot să o importe acum”, a declarat Macovei.

„Asta se întâmplă pentru că exista până la începerea acestui război un fel de mafia a hârtiei în Moldova. Tipografiile lucrau doar cu hârtie produsă în Rusia, refuzau să lucreze cu orice alt tip de hârtie. În 2009 am propus să aducem o partidă mare de hârtie poloneză, iar tipografiile au refuzat că este prea umedă hârtia. Furnizorul a spus că trimite ingineri să adapteze mașinile de tipar, dar tipografii au spus - nu”, a adăugat acesta.

Macovei a mai menționat că în contextul în care situația actuală nu permite importul din Rusia, Ucraina sau Belarus, editorii de presă scrisă sunt într-o mare dilemă.

„Discutăm cu importatori de hârtii poate reușim să aducem”, a declarat acesta.

z


Pub