Elvira Nabiullina, arhitectul ”fortăreţei monetare ruseşti” a vrut să plece, dar Putin a oprit-o

23 Mart. 2022, 21:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mart. 2022, 21:18 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, o profesionistă apreciată la nivel internaţional, a încercat să demisioneze după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, dar preşedintele i-a spus să rămână, potrivit a patru persoane din cercul interior, scrie Bloomberg.

Nominalizată săptămâna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, poziţia actuală a Nabiullinei nu a putut fi aflată. Ea este lăsată să gestioneze consecinţele unui război care a anulat rapid o mare parte din ceea ce a realizat în cei nouă ani de când a preluat funcţia. Oamenii au spus că plecarea acum ar fi văzută ca o trădare a preşedintelui, cu care ea a lucrat îndeaproape timp de aproape două decenii.

Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, nu a făcut niciun comentariu public cu privire la renumirea sa şi nu a răspuns la o solicitare pentru acest articol. Purtătorii de cuvânt ai băncii centrale şi ai Kremlinului nu au răspuns la solicitările de comentarii. Un singur oficial de rang înalt a demisionat din cauza războiului: Anatoly Chubais, un reformator economic de lungă durată, a renunţat la funcţia de trimis al lui Putin pentru climă în această săptămână şi a părăsit ţara, potrivit unor persoane familiare cu situaţia.

Nabiullina, favorizată de investitori şi salutată de publicaţii precum Euromoney şi The Banker ca fiind unul dintre cei mai buni factori de decizie monetară din lume, se confruntă acum cu o economie de război izolată de sancţiuni internaţionale şi înfometată de investiţii, deoarece companiile străine pleacă.

În condiţiile în care rubla s-a scufundat, deoarece SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni de amploare – inclusiv asupra băncii centrale însăşi – în urma invaziei din 24 februarie, ea a mai mult decât dublat rata dobânzii cheie şi a impus controale de capital pentru a stopa ieşirea de numerar.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău