Cele mai importante evenimente din a 28-a zi de război. Peste 4 500 de oameni au fost evacuați prin coridoarele umanitare

Ucraina refugiati
Foto: Facebook//Vadim Ghirda

Este a 28-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente ce se întâmplă în țara vecină și care au tangență cu subiectul atacului Rusiei în Ucraina: Roskomnadzor a blocat agregatorul Google News pe teritoriul Federației Ruse. Vedeți mai jos ce evenimente s-au întâmplat în Ucraina până la ora 23.00.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 23.00

🟣„În această zi, prin intermediul coridoarelor umanitare au fost evacuați 4 554 de oameni. Dintre cele nouă coridoare deschise au funcționa doar șapte. 2 912 locuitori din Mariupol au fost evacuați în Zaporijjea”, a declarat viceprim-ministra pentru reintegrare, Irâna Vereșciuk.

🟣 Roskomnadzor a blocat agregatorul Google News pe teritoriul Federației Ruse. „Accesul la serviciul News.Google este restricționat în Rusia pentru că oferă acces la materiale care conțin informații false despre desfășurarea «operațiuni militare speciale» în Ucraina”, se arată în comunicatul instituției.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 21.00

🟣 Jurnalista The Insider Oksana Baulina a decedat la Kiev. „Ea a decedat în timpul bombardamentului, când își îndeplinea funcția de reporteră. Ea filma locurile distruse de armata rusă. Înainte de a deveni reporteră, Oksana activa la Fondul pentru lupta cu corupția al lui Aleksei Navalnâi”, se arată într-un comunicat emis de redacția The Insider.

🟣 The Wall Street Journal scrie că Zelenski l-a rugat pe Biden să nu-i aplice sancțiuni oligarhului rus Roman Abramovici pentru că acesta ar putea fi cheia facilitării negocierilor dintre Ucraina și Rusia. Atât oficiul președintelui Zelenski, cât și reprezentanții lui Joe Biden nu au comentat acest lucru. Miliardarul rus a fost lipsit de toate averile din Europa din cauza sancțiunilor impuse de UE și Marea Britanie. Abramovici se află în proces de vânzare a echipei Chelsea.

🟣 „Criză agroalimentară în Ucraina nu va fi în următorii doi ani”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Politicii Agrare și al  Alimentației din Ucraina.

„Dintre cele 30 de milioane de hectare de teren agricol, doar o parte este minată de armata rusă, dar această parte nu este critică în ceea ce privește securitatea noastră alimentară. Acum a început campania de semănat – se seamănă grâu și ovăz.

Grupul de legume se pregătește pentru semănat pe o suprafață de 2 % din teritoriul agricol. Ucraina are suficiente rezerve strategice de alimente pentru doi ani”, se arată în comunicat.

🟣 36 765 de companii cu un număr total de 8,4 milioane de angajați au declarat că au modificat regimul de ocupare a lucrătorilor săi și, în consecință, circa 96 000 de oameni și-au pierdut locul de muncă, scrie Interfax.ru.

Dintre acei circa 96 000 de lucrători care și-au pierdut locul de muncă, cei mai mulți sunt din Moscova, Sank Petersburg, din regiunile Samara și Kaluga.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 18.00

🟣 Armata rusă a tras asupra a 53 de ambulanțe și a ucis șase lucrători medicali de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de ministrul sănătății al Ucrainei, Viktor Leașko.

🟣 Ambasadorii UE au aprobat un ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Acest lucru a fost raportat de jurnalistul Radio Europa Liberă Rikard Jozwiak.

🟣  Membrii parlamentului lituanian au propus echivalarea panglicii Sf. Gheorghe și a literei Z cu simbolurile naziste și comuniste, iar pentru demonstrația acestora va fi aplicată o amendă de până la 500 de euro, transmite ELTA, citată de uniant.net.

🟣 În Kiev, de la ora 20.00 până la 7.0, va fi restricționată circulația.

🟣 După începutul războiului, aproape jumătate (44 %) dintre ucraineni au fost nevoiți să se despartă temporar de cei dragi, raportează ratinggroup.ua.

🟣 Zelenski a invitat Franța să devină una dintre garantele securității Ucrainei, scrie unian.net.

„Avem nevoie de garanții că securitatea va fi de nezdruncinat și că într-adevăr nu va fi război. Și, în general, războaiele vor fi imposibile. Creăm un astfel de sistem de garanții, un nou sistem de securitate în care Franța, cred, va juca un rol principal”, a spus Zelenski.

După cum se relata marți, 22 martie, președintele francez Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin timp de o oră. Acesta a fost al optulea apel telefonic al lui Macron cu liderul rus de la începutul invaziei Ucrainei. Nu a fost posibil să se ajungă la un acord privind încetarea focului.

🟣 Procuratura generală din Ucraina a anunțat despre primul dosar de viol deschis pe numele unui soldat rus. Mai multe detalii vezi aici!

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Nestle, unul dintre liderii mondiali în producția de alimente și băuturi, a anunțat că, până la sfârșitul Războiului din Ucraina, va produce și vinde în Rusia numai bunuri esențiale, cum ar fi alimente pentru copii sau alimente sănătoase. Producția în Rusia a unor mărci precum KitKat și Nesquik va fi oprită.

🟣 Vladimir Putin a anunțat că Rusia va refuza să accepte plata pentru livrările de gaze naturale în alte valute decât ruble „cât mai curând posibil”.
Această prevedere se referă la „țările neprietenoase” în viziunea Rusiei, care au fost incluse într-o listă de către guvernul rus. Lista acestora poate fi văzută aici.
Putin a menționat că se plănuiește în așa mod abandonarea tuturor monedelor „compromise”.

„Nu are sens să ne livrăm bunurile către UE și SUA și să primim plata în dolari și euro”, a declarat Putin.

🟣 Sistemul de plată Western Union, după cum a fost planificat, oprește transferurile de bani către Rusia începând cu 24 martie. Expeditori transferurilor în Rusia, care au decis să primească returnarea acestora, pot face acest lucru la sucursalele Poștei Rusiei.

🟣 Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina îi îndeamnă pe cetățenii care au fost forțați să plece din cauza războiului să nu se grăbească să se întoarcă întrucât acest lucru ar putea fi periculos.

„Aș dori să îndemn pe toți să fie atenți, calmi și să evite o întoarcere prematură în casele pe care le-au părăsit, pentru că acolo vă pot aștepta surprize foarte neplăcute: arme abandonate, muniție, mine, fire de deplasare și multe altele, pe care o persoană nepregătită, un rezident obișnuit, s-ar putea să nu observe. Prin urmare, trebuie să așteptăm revenirea autorităților, curățarea așezării de către Poliția Națională și undă verde de la autoritățile oficiale, inclusiv de la Serviciul de Stat de Urgență”, a declarat ministrul adjunct de interne, Evhen Enin.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 11.00

🟣 Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că, până în prezent, au fost uciși circa 15 600 de soldați ruși, au fost distruse peste 1 578 de blindate, 1 008 mașini militare, 101 avioane, 267 de sisteme de artilerie, 124 de elicoptere, 47 de sisteme de apărare aeriană, peste 500 de tancuri etc.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată că numărul soldaților decedați al armatei ruse este în jur de 600 de persoane. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina. Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.

🟣 De la începutul războiului, 121 de copii au decedat în Ucraina, iar 163 au fost răniți. Despre aceasta anunță oficiul procurorului general al Ucrainei.

Procuratura generală a Ucrainei

🟣 Astăzi, 23 martie, în Ucraina vor fi organizate nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele afectate de război. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuc.

🟣 În adresarea video din această noapte, Volodâmâr Zelenski a spus că eforturile de evacuare a civililor din Mariupol prin coridoare umanitare au fost întrerupte de „bombele rusești”. Președintele Ucrainei a menționat că o coloană umanitară a fost capturată de Rusia, iar lucrătorii guvernamentali au fost luați prizonieri.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 8.0

🟣 Președintele SUA, Joe Biden, va efectua joi, 24 martie, o vizită la Bruxelles, unde va participa la summitul NATO și se va întâlni cu liderii țărilor G7 și ai UE pentru a discuta despre invazia armatei ruse în Ucraina, scrie Reuters.

🟣 O imagine din satelit de la Maxar, realizată pe 22 martie, a captat mai multe blocuri în flăcări din Mariupol.

Unian

🟣 Forțele armatei ale Ucrainei au distrus muniția armatei ruse din regiunea Luhansk, scrie Unian.

🟣 Armata rusă a jefuit și a distrus cel mai nou laborator în valoare de 6 milioane de euro din zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, transmite Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excludere.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente