Studenții refugiați ucraineni se pot înscrie la universitățile din Republica Moldova chiar dacă nu dețin acte de studiu

usm-2
Foto: diez.md

Conform unui ordin emis de către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, studenții refugiați din Ucraina care nu-și pot dovedi studiile parcurse la universitatea pe care au frecventat-o anterior vor fi evaluați pe baza criteriilor stabilite de către instituția de învățământ superior din Republica Moldova la care se vor înscrie, cu respectarea practicilor internaționale.

Potrivit ordinului, studenții, care la momentul înscrierii pentru mobilitate nu dispus de acte de studii necesare, vor prezenta instituției de învățământ superior, înainte de finalizarea mobilității, adeverința academică la programul de studiu de care a beneficiat, pentru eliberarea Atestatului de prezență. Mobilitatea acestor studenți refugiați va fi organizată fără taxă în limitele bugetului instituției gazdă.

În contrariu, studenții refugiați din Ucraina, care nu sunt cetățeni ucraineni, veniți din instituțiile de învățământ superior recunoscute pe teritoriul acestei țări, pot beneficia de mobilitatea de studiu, dar cu taxă, în mărimea stabilită de către instituția de învățământ superior, conform legislației în vigoare.

Astfel, conducătorii instituțiilor de învățământ vor organiza procesul de înscriere a studenților refugiați din Ucraina (indiferent de naționalitate), la mobilitatea de studii, în baza cererii personale care va fi elaborată în conformitate cu actele normative în vigoare, ulterior informând despre numărul studenților și procesul de înregistrare Ministerul Educației și Cercetării.

Mai multe detalii puteți citi în documentul de mai jos.


Amintim că peste 101 000 de refugiați din Ucraina au ajuns în Republica Moldova, iar aproape 1 000 de copii refugiați au fost încadrați în instituțiile de învățământ general din Moldova.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente