Disciplină, responsabilitate și muncă în echipă. Cum fotbalul ajută la dezvoltarea armonioasă a copiilor

Câți dintre noi nu și-au zdrelit genunchii în copilărie, încercând să marcheze un gol decisiv? Vremurile se schimbă, apar noi și noi dispozitive care captează atenția celor mai mici, însă copiii continuă să iubească și să practice fotbalul. Acum ei au posibilitatea să însușească măiestria acestui sport de la cei mai buni antrenori încă din primii ani de viață.

„Fotbalul dă copiilor posibilitatea să-și dezvolte abilitățile de comunicare, să lucreze în echipă și să lege prietenii. Fotbalul îi ajută, de asemenea, să-și dezvolte personalitatea, acesta fiind și scopul nostru de bază”, spune Nicolai Dambrauscas, fondatorul școlii de fotbal Tracia. 

De mai bine de 4 ani, școala de fotbal Tracia antrenează viitorii fotbaliști începând chiar de la vârsta de 3 ani. În prezent, aici se antrenează circa 200 de copii cu vârstele cuprinse între 3 și 12 ani, iar antrenamentele sunt adaptate vârstei. Acestea au loc de două ori pe săptămână, iar în weekend adesea sunt organizate competiții între elevi școlii Tracia, dar și competiții cu echipele din alte școli de fotbal. 

Școala are sedii în mai multe sectoare din Chișinău: la Botanica, Ciocana și Telecentru, însă Nicolae spune că nu se vor opri aici. „Planificăm să deschidem sedii și în alte sectoare ale Chișinăului, iar scopul nostru este de a crea o rețea de școli pe tot teritoriul țării pentru a oferi posibilitatea cât mai multor copii să învețe să joace fotbal”. 

Un rol deosebit de important îl au cei care au grijă ca micii fotbaliști să însușească cât mai bine regulile, să înțeleagă care este comportamentul și valorile unui adevărat sportiv profesionist și cum să bată mingea cât mai bine. „Am pus mereu accent pe alegerea unor antrenori profesioniști. Fiecare dintre antrenorii noștri are studii sportive și pedagogice”, spune fondatorul școlii.

Sub ghidarea acestor antrenori, jocul iubit de copiii din întreaga lume devine o modalitate eficientă de a le insufla disciplină, responsabilitate, contribuind și la dezvoltarea fizică și mintală armonioasă. Iar ceea ce deosebește școala Tracia de alte școli și cluburi de fotbal este faptul că aici fiecare copil este binevenit, indiferent de cunoștințele sau abilitățile sportive. „Noi oferim posibilitatea tuturor copiilor, de la cea mai fragedă vârstă, să învețe cum să practice fotbalul la cel mai înalt nivel”, spune Nicolae. Iar pentru a continua să ofere copiilor șansa să devină fotbaliști profesioniști, școala este în căutare de asistenți de antrenor, iar doritorii pot să aplice pentru această poziție aici.

El consideră că anume datorită experienței pe care copii o pot acumula de mici aceștia își pot continua drumul în fotbalul profesionist, ajungând în cluburi mari. „Noi punem bazele, la asta ne pricepem cel mai bine”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.