Profituri până la cer pentru afacerile cu teste Covid. Cine sunt mahării care controlează piața

22 Mart. 2022, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2022, 10:14 // Actual //  Lupu Eduard

Record istoric în pandemie pentru laboratoarele de analize medicale. De nevoie, românii au dat năvală să se testeze.

De la începutul pandemiei de COVID-19 și până în ianuarie 2022, în R. Moldova au fost efectuate 2,4 milioane de teste pentru depistarea noului coronavirus, dintre care 1,7 milioane – teste PCR-RT, iar restul – teste rapide Ag Sars-Cov-2. Cele mai multe teste PCR, peste un milion, au fost efectuate în laboratoarele private. Aproximativ 700 de mii au fost făcute în laboratoarele de stat. Astfel, deși în total, laboratoarele statului au efectuat mai multe teste de COVID, instituțiile private le-au devansat pe cele publice la numărul de teste PCR, care sunt de câteva ori mai scumpe decât testele rapide Ag Sars-Cov-2, scrie Ziarul de Gardă.

Cele mai multe teste de COVID au fost făcute la clinica fondată de foști parteneri de afaceri ai lui Oleg Voronin, Alfa Diagnostica – 328 de mii

Este fondată și administrată de câțiva foști parteneri de afaceri ai lui Oleg Voronin, fiul fostului președinte comunist, Vladimir Voronin. Firma are patru fondatori – Alexandru Sisterov și Veaceslav Lungu, ce dețin câte 37,5 la sută, și Alexandru și Anatolie Mereuță, ce dețin câte 12,5 la sută din companie, care abia în 2018 s-au alăturat grupului de fondatori. Compania este administrată de Angela Șcerbina.

Eurostil Construct, fosta Moldconstruct Market – câștigătoare a mai multor licitații publice. Administratoarea firmei, Angela Șcerbina, a figurat în calitate de fondatoare și administratoare a companiei de construcții Moldconstruct Market, despre care presa scria că i-ar fi aparținut lui Oleg Voronin, fiul fostului președinte Vladimir Voronin.

Firma lui Ciacovschi, administrată de fiul său

Invitro Diagnostics – deținută de fiul lui Tudor Ceaicovschi și o firmă înregistrată în străinătate. Este pe locul doi după numărul testelor efectuate, conform informațiilor MS, este compania Invitro Diagnostics. În laboratoarele acesteia au fost făcute 320 de mii de teste. Tudor Ceaicovschi deține compania GBG-MLD SRL sau Global Biomarketing Group – Moldova, care furnizează echipamente medicale, sisteme de diagnostic, reactivi, consumabile și suport tehnic pentru instituțiile medicale. De fapt, în ultimii ani, GBG a câștigat sute de contracte cu instituțiile medicale de stat. Numai în primele luni ale anului 2022, firma a câștigat 35 de contracte, în valoare de câteva milioane de lei.

De altfel, GBG-MLD SRL a livrat statului 300 de mii de teste PCR, la un preț total de 11,7 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Sănătății, oferite pentru ZdG. Costul pentru o unitate este de 39 de lei.

MedExpert – fondată de un fost viceministru al Sănătății, licitații de milioane

Laboratorul MedExpert a efectuat 174 de mii de teste de COVID. Acesta este deținut de compania Imunotehnomed SRL, fondată de un fost viceministru al Sănătății în Guvernul Tarlev, Sergiu Rață. El a deținut funcția publică în perioada 2007-2008. Compania a fost înregistrată în 1995, iar laboratorul se prezintă ca fiind „primul laborator medical privat din R.Moldova”. În 2010, compania a trecut prin rebrandig și a apărut laboratorul Medical MedExpert, potrivit unui articol publicitar din presă.

Clinica Sante – firmă cu capital românesc

Clinica Sante – firmă cu capital românesc și o rețea largă de laboratoare în Republica Moldova și România

Clinica Sante a efectuat în doi ani de pandemie 111 mii de teste de COVID. Aceasta este o întreprindere cu capital străin, fondată de un cetățean al României, Gabriel Ionel Ene, și este administrată de omul de afaceri din R.Moldova, Petru Chițanu. Deține o rețea largă de laboratoare atât în R.Moldova, cât și în România. A intrat pe piața din R.Moldova în 2012 și are filiale în mai multe localități.

Micromed a efectuat  23840 de teste Covid și licitații de milioane

Laboratorul Micromed a efectuat  23840 de teste Covid. Compania a fost fondată în 2002, de Lilian și Rodica Baltag, ambii deținând câte 50 la sută din companie. Administrator este Lilian Baltag. Între 2018 și 2021, firma a câștigat licitații în valoare de 4,5 milioane de lei, vânzând instituțiilor statului consumabile și echipamente de laborator.

Test Rapid – de la comercializarea mierii de albine, la teste Covid. Laboratorul Test Rapid a efectuat, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 14 901 teste Covid. Rețeaua este gestionată de SRL Euro Bio Nature, companie care are ca activitate principală comercializarea produselor agro-alimentare. Laboratoarele Test Rapid par să fi apărut în contextul pandemiei de coronavirus și, spre deosebire de alte laboratoare, oferă doar servicii de testare la Covid-19. În Chișinău au fost deschise 9 astfel de locații, unde pot fi făcute teste de depistare a noului coronavirus.

Laboratorul AnaliticMed este situat în Bălți, fiind fondat de Leonid și Aurica Negru, care dețin 80 și respectiv 20 la sută din afacere. Aici au fost efectuate 14 370 de teste Covid.

Synevo reprezintă o rețea de laboratoare care oferă servicii de efectuare a analizelor medicale în mai multe domenii. Aici au fost efectuate 8 465 de teste Covid. Synevo Moldova se prezintă ca fiind o companie suedeză, deține 5 laboratoare și 28 centre de recoltare a probelor biologice și realizează peste un milion de diverse analize medicale anual, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei.

AlfaMed Consult – companie condusă de fiica unui fost angajat al Ministerului Sănătății. Clinica privată AlfaMed Consult este situată în Ungheni, dar compania este înregistrată oficial în Chișinău. Aceasta a efectuat în perioada pandemică 6408 teste Covid.

Firma a cunoscut mai multe schimbări la nivel administrativ. Ultima a avut loc în ianuarie 2022, când fondator și administrator devine Cătălina Roșioru. Până atunci acestea atribuții le avea Simion Madan. Iar înainte de el, până în iunie 2019 compania era deținută și administrată de Mariana Ionașcu.

Costul estimativ al unui test PCR variază între 40 și 400 de lei, după cum reiese din cifrele prezentat de Ministerul Sănătății referitoare la achizițiile pe care le-au făcut instituțiile publice.

De exemplu, cele mai ieftine teste PCR au fost cumpărate prin Proiectul Băncii Mondiale „Răspuns de Urgență la COVID-l9 în Moldova”, de la compania lui Tudor Ceaicovschi, GBG-MLD SRL – 300 de mii la preț de 11,7 milioane de lei. Un simplu calcul arată că un test a costat aproape 40 de lei. De la Dita Estfarm LLC au fost cumpărate 100 de mii de teste cu 6,9 milioane de lei, prețul per unitate fiind de 70 de lei. De la Medeferent Grup SRL – 100 de mii de unități, la preț total de 12,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că un test a costat 128 de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău