A fost deschis primul caz penal din Moscova pentru „răspândirea informațiilor false despre armata rusă”

moscow
Foto: bbc.com

Potrivit proiectului independent rus pentru drepturile omului, OVD-Info, un locuitor al Moscovei, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat pentru două luni pentru „răspândirea informațiilor false despre armata rusă”. Serghei Kliukov este prima persoană pe numele căreia a fost deschis un astfel de dosar penal la Moscova și a șasea persoană arestată din acest motiv în Federația Rusă.

Conform portalului media, Kliukov este suspectat de utilizarea atribuțiilor sale de serviciu în răspândirea informațiilor false despre trupele armate rusești, din motiv de ură. Bărbatul executa funcția de tehnician la punctul de control al rezervelor din Moscova din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar în data de 18 martie 2022, judecătoria raională din Presnensk a emis o cerere de arest a acestuia.

De asemenea, au fost inițiate și alte dosare penale pe numele mai multor cetățeni ruși. Primele două cazuri au fost începute în data de 16 martie 2022, pe numele locuitorilor regiunii Tomsk – Marina Novikova, în vârsta de 63 de ani, și a unei persoane a cărui nume nu a fost făcut public. În aceeași zi s-a inițiat dosar penal pe numele bloggeriței Veronika Beloțerskovki, care ulterior a plecat din țară. În data de 21 martie 2022, a fost deschis dosar penal pe numele jurnalistului Andrei Novașov, dar și pe numele jurnalistului, original din Ucraina, Dmitri Gordon (numele în rusă), a cărui dată de inițiere a dosarului penal nu a fost menționată.


Amintim că Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat un amendament care prevede până la 15 ani de închisoare pentru „fake-uri despre armata rusă”.

Amintim că, pe 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 27 de zile țările se află conflict armat. Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Autoare: Ana-Maria Sîrcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente