A furat numere de înmatriculare, până a ajuns la închisoare: Transformase schema într-o adevărată afacere, șantajând zeci de șoferi
Prin sentinţa Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani din 11 martie 2022, un bărbat a fost condamnat la închisoare pe un termen de 5 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 2000 unități convenționale, pentru săvârşirea a şapte episoade de şantaj, infracțiune prevăzută de art.189 din Codul penal.
Foto: procuratura.md
Subsecvent, instanța de judecată la pronunțarea sentinței de condamnare, a dispus ca pedeapsa sub formă de închisoare, pe un termen de 5 ani stabilită inculpatului să fie suspendă parțial, astfel prima perioadă de 2 ani și 6 luni din pedeapsă urmează a fi executată în penitenciar de tip semiînchis, iar restul pedepsei de 2 ani și 6 luni se suspendă condiționat pe o perioadă de probațiune de 4 ani.

Astfel, în cadrul ședințelor de judecată, acuzatorii de stat din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, au demonstrat potrivit probelor administrate că, bărbatul vizat, în perioada octombrie-noiembrie 2021, având intenția obținerii prin șantaj a unor foloase financiare ilicite ce nu i se cuvin, aflându-se în mun. Chișinău, din curtea blocurilor de locuit, amplasate în sectoarele Botanica, Rîșcani și Centru, a sustras de la șapte automobile plăcuțele de înmatriculare, totodată lăsând pe parbrizul mijlocului de transport un bilețel cu aplicația „Telegram” pe care să fie contactat. Respectiv, în cadrul mesajelor electronice, a cerut de la victime transmiterea unor sume de bani cuprinse în mărime de la 800 lei până la 100 dolari, pentru restituirea plăcuțelor, amenințând cu deteriorarea sau cu distrugerea bunurilor proprietarului.

În trei episoade de șantaj, acțiunile infracționale ale bărbatului vizat s-au materializat prin dobândirea mijloacelor bănești cerute de la victime, obținând prin intermediul mobile banking, sume de bani cuprinse de la 800 lei până la 1000 lei.

PG menționează că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ţinând cont de faptul că inculpatul şi-a recunoscut vinovăţia în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu şi a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiţii, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.

În privința persoanei condamnate a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arestare preventivă până când sentința va deveni definitivă.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.


Pub