Ignorați de Guvern și fără vreun răspuns de la Parlament: Fermierii bat alarma, după explozia prețurilor la carburanți și sistarea exporturilor în Rusia

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor a avut astăzi o discuție cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară Vladimir Bolea. Fermierii spun că sunt revoltați de situația actuală în sectorul agroindustrial. Mai exact, aceștia au salutat ultima decizia Consiliului Suprem de Securitate privind necesitatea elaborării unui program de susținere a agricultorilor, însă exponenții organizației au atras atenție că sectorul are nevoie de sprijinul rapid, întrucăt explozia prețurilor la carburanți și inputuri, abuzurile nesancționate ale petroliștilor precum și sistarea exporturilor în Federația Rusă decapitalizează enorm producătorii agricoli, periclitează semnificativ calitatea lucrărilor agricole de primăvară și pune în pericol securitatea alimentară.

Foto: UNIMEDIA

Fermierii spun că după întâlnirea precedentă cu ministru Agriculturii și Industriei Alimentare, la care asociația a venit cu propuneri concrete în vederea depășirii promte a crizei, au așteptat promtitudinea și din partea autorităților abilitate.

„Cu părere de rău timp de 10 zile nu am observat nici un progres în privința elaborării planului de ajutor pentru domeniul agroindustrial. Această întârziere contribuie la tensionarea situației și creșterea nemulțumirilor în rândurile fermierilor, ceea ce poate genera protestele agricultorilor”, se arată în comunicat.

Reprezentanții asociației au reiterat revendicările privind susținerea urgentă a agriculturii în forma de subvenționarea sumelor accizelor și TVA pentru motorina procurată, compensarea parțială a costurilor fertilizanților și produselor de uz fitosanitar și compensarea comercializării merelor întreprinderilor de procesare.

Totodată au cerut urgentarea acordării ajutorului fermierilor. Din păcate, spun ei, nici azi nu au aflat un termen concret privind elaborarea și aplicarea programului de sprijin pentru producătorii agricoli, afectați acum de criză.

Forța Fermierilor intenționează „să devină partenerul de dialog cu autoritățile statale și are viziuni clare referitor la strategia de dezvoltare a sectorului agroindustrial, folosind oportunitățile actuale inedite”. Totodată, solicită de la guvernare o atitudine strategică și prioritară față de ramura agricolă și zonele rurale, unde locuiesc și muncesc sute de mii de cetățeni.

Pe 11 martie, Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit cu conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceștia au discutat despre criza majoră actuală în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova, inclusiv în contextul războiului din Ucraina. „Scumpirile galopante ale inputurilor, explozia prețurilor la motorină cu elemente de speculații, periclitarea comerțului cu Ucraina și Rusia și condițiile climaterice nefavorabile au pus sub un risc enorm efectuarea lucrărilor agricole de primăvară la nivelul minimal eficient”, au menționat reprezentanții Asociației.


Pub