PSRM somează Guvernul să compenseze bugetele raionale, afectate de criza refugiaților: „Autoritățile locale au cheltuit sume mari și au contat pe rambursarea acestora”

Vlad Batrîncea, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, alături de doi președinți de raioane din partea PSRM – Marcel Cenușă, din raionul Cahul și Vasile Maxim, din raionul Ștefan Vodă, au susținut un briefing în cadrul căruia au vorbit „despre lipsa sprijinului adecvat din partea Guvernului Republicii Moldova în acordarea asistenței refugiaților din Ucraina”. Aceștia susțin că din primele zile ale conflictului, mii de oameni au început să vină pe teritoriul Moldovei, iar povara cazării și întreținerii lor a căzut în întregime asupra administrațiilor locale. „Agenții economici și cetățenii care nu sunt indiferenți continuă să acorde un ajutor considerabil, însă autoritățile centrale s-au alăturat mult mai târziu acestui proces și într-un mod destul de ciudat”, spun socialiștii.

Foto: socialistii.md

„În primul rând, Guvernul, reprezentat de Cancelaria de Stat, a decis mai întâi „să autorizeze” centrele de cazare a refugiaților din raioane, pentru ca ulterior să le fie oferită finanțare din buget. Însă costurile suportate de administrațiile locale până la momentul autorizării nu sunt supuse compensației din partea Guvernului, ceea ce provoacă nedumerirea autorităților locale care au cheltuit sume mari din propriile mijloace, destul de modeste, și au contat pe rambursarea acestora din bugetul de stat.

În al doilea rând, o jumătate din administrațiile raionale nu a primit niciun răspuns din partea Guvernului în privința solicitării de acordare a fondurilor, iar cealaltă jumătate a primit cu mult mai puțin decât a solicitat – de la 10% până la 40% din suma necesară”, au menționata aceștia.

Vlad Batrîncea a vorbit despre „inadmisibilitatea politizării astăzi a unei probleme sociale atât de acute precum fluxul de refugiați” și și-a exprimat convingerea că în această situație, și autoritățile centrale, și cele locale, și opoziția ar trebui să se unească pentru a depăși criza și nu este cazul să fie făcute declarații geopolitice dure.

„În loc de aceasta, autoritățile Moldovei preferă să se promoveze pe subiectul centrului de cazare a refugiaților de la MoldExpo pe care, practic, l-au preluat de la administrația municipală ca să-și creeze o imagine frumoasă în fața partenerilor externi. Reprezentanții Cancelariei de Stat din raioane manifestă aroganță și lipsă de dorință de a aborda problemele locale”, a menționat acesta.

Secretarul executiv al PSRM a făcut apel către autoritățile centrale să coboare cu picioarele pe pământ, să viziteze raioanele și să studieze problemele oamenilor nemijlocit la fața locului. El a indicat asupra faptului că sumele solicitate de către administrațiile raionale sunt destul de modeste, astfel încât Guvernul nu are niciun motiv să refuze autorităților locale și să demonstreze lipsă de respect.


Pub