Litvinenco, mesaj de avertizare pentru unii judecători, care încă „nu au demisionat”: Vor să mai facă „un ban grămadă”, aceasta va fi circumstanță agravantă

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, vine cu un mesaj către cei „care vor să facă un ban grămadă la plecare, știind că nu vor trece evaluarea”. „Îndemnul meu pentru cei care se gândesc să mai emită acum niște decizii să se mai îmbogățesc la final de mandat, să se gândească bine înainte de a face lucrul acesta”, a declarat Litvinenco la Cutia Neagră de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„Unii pornesc de la premiza că, ei da oricum eu nu trec evaluarea externă și extraordinară, haideți acum pe sfârșit de carieră să fac un pic de business și din păcate mai sunt persoane care o mai fac. Se gândesc dacă pleacă, să facă la final un ban grămadă.

Vreau să transmit un mesaj către aceste persoane să se gândească încă odată dacă abordarea respectivă este în beneficiul lor, pentru că faptul că o persoană pleacă din sistem chiar și prin demisie nu înseamnă că această persoană este amnistiată de la răspunderea juridică în situația în care se va constata că a emis acte ilegale sau a săvârșit acțiuni contrarii legii. Îndemnul meu pentru ce care se gândesc să mai emită acum niște decizii să se mai îmbogățesc la final de mandat, să se gândească bine înainte de a face lucrul acesta”, susține ministrul Justiției.

Acesta a mai menționat că „din contra așa acțiuni la final vor fi circumstanțe agravante”.

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat. În cadrul ședinței plenare de la data de 10 februarie, deputații PAS au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților.

Deputații BCS au părăsit sala Parlamentului în semn de protest. Aceștia erau nemulțumiți de includerea în ordinea de zi a proiectului privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative. „Conține mai multe formulări neclare, lipsite de mecanisme de reglementare și mai trebuie discutat. In situația când insistați în ciuda avizului de la Veneția, noi părăsim sala”, a spus Vlad Batrîncea. Ulterior în discuție a intervenit Olesea Stamate, cu precizări.

„Cel mai probabil, eforturile de a-i determina să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens a eșuat, iar asta înseamnă că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua”. Astfel a comentat juristul Nicolae Eșanu, proiectul prin care s-a dat undă verde evaluării integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP.


Pub