Financial Times: Pierderile Rusiei ascund vulnerabilitatea Ucrainei

21 Mart. 2022, 15:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2022, 15:39 // Actual //  Lupu Eduard

Victoria Rusiei ar fi trebuit să fie rapidă, dar invazia a început prost. Rușii au subestimat rezistența ucarinenilor și s-au trezit că pozițiile lor și liniile de aprovizionare sunt hărțuite de un adversar mobil și greu de reperat, arată o analiză Financial Times.

Dar, în cele din urmă, după luni de război crâncen, Rusia a câștigat „războiul de iarnă” împotriva Finlandei, în 1940, după o campanie de uzură care, potrivit analiștilor, ar servi drept model pentru modul în care se va desfășura în continuare invazia din Ucraina.

Rezultat final al războiului din Ucraina – incert

Rezultatul final rămâne să fie incert la mai bine de trei săptămâni după ce Rusia și-a lansat campania militară, au declarat ofițeri occidentali ai apărării. În timp ce succesele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei, șefii armatei din SUA și Marea Britanie au rămas în mare tăcere cu privire la problemele armatei Kievului.

Este o întrebare principală care analizează evaluările care vizează Ucraina, având în vedere lipsa de date referitoare la problemele armatei ucrainei.

De asemenea, deși armata Rusiei s-a descurcat prost, forțele sale se regrupează și există puține semnale că președintele Vladimir Putin să renunțe la obiectivele strategice.

Conflictul de iarnă este o analogie cu adevărat fascinantă. Rușii s-au descurcat rău, dar au asigurat o pace cu adevărat benefică prin capacitatea lor de a contracara și de a menține uzura”, a declarat Sidharth Kaushal, un analist al armatei în cadrul think-tank-ului Royal United Providers Institute din Marea Britanie.

El a adăugat: „Acum trebuie să nu uităm că există unele provocări destul de vitale cu care se confruntă ucrainenii”.

Rușii i-ar putea strivi pe ucraineni

Thierry Burkhard, șeful angajaților apărării din Franța, a avertizat într-un interviu pentru Le Monde luna aceasta, forțele ruse nu ar putea decât să „strivească” rezistența ucraineană.

Kievul spune că a pierdut 1.300 de soldați, față de 7.000 cât a pierdut Rusia. Cu toate acestea, ofițerii și analiștii occidentali au declarat că pierderile ucrainene au crescut, fără îndoială, mult: cei mai mulți au fost de acord cu pierderile Rusiei sunt comparabile cu ale Ucrainei, or asta înseamnă aproximativ 10% din trupele Ucrainei.

O mulțime de tancuri și mașini ucrainene au fost distruse, a declarat un oficial NATO. „Pot să vă informez că furnizarea de arme occidentale Ucrainei este complet esențială în acest moment”, a spus el. „Fără ele, am fi într-o situație diferită, în ciuda eroismului incredibil al ucrainenilor”.

De fapt, chiar și nivelul actual de aprovizionare ar putea fi insuficient. „Oficiali de rang înalt (ucraineni) mi-au spus că livrările de arme antitanc și antiaeriene au încetinit și că stocurile sunt pe sfârșite”, a declarat Paul Grod, șeful Congresului Mondial Ucrainean, o organizație non-guvernamentală.

Acest lucru trebuie rezolvat cât mai curând posibil – altfel, luptătorii ucraineni se vor confrunta cu tancurile rusești doar cu mitraliere”, a adăugat el. Rusia face tot posibilul pentru a reduce resursele ucrainene. Recentele atacuri aeriene au lovit uzina de avioane Antonov și fabrica de armament Artem de lângă Kiev și o fabrică de reparații de aeronave de lângă Liov, ceea ce indică faptul că Rusia intenționează să paralizeze capacitatea de producție de muniții. Un război informațional care ascunde o parte a realității Dominația Ucrainei în războiul informațional i-a mascat propriile pierderi. Mii de fotografii cu blindate rusești distruse sau capturate au fost distribuite de civili ucraineni. Dar este puțin probabil ca aceștia să posteze imagini similare cu pierderile suferite de armata ucraineană. Acest lucru a afectat evident evaluările experților.

Ucraina domină informațional

Dominația Ucrainei în războiul informațional i-a mascat propriile pierderi. Mii de fotografii cu blindate rusești distruse sau capturate au fost distribuite de civili ucraineni. Dar este puțin probabil ca aceștia să posteze imagini similare cu pierderile suferite de armata ucraineană. Acest lucru a afectat evident evaluările experților.

Între timp, comandanții au confiscat telefoanele mobile ale militarilor ruși – o lecție învățată în urma invaziei din Crimeea din 2014 și menită să ofere Rusiei un control mai mare asupra informațiilor. Însă această măsură a lăsat un vid informațional care a fost umplut de conținutul ucrainean. Pe frontul informațional, Moscova este, de asemenea, afectată de propria sa dorință de a menține ficțiunea care spune că războiul este o „operațiune specială” limitată, ceea ce înseamnă că nu poate rula la televizor în mod constant imagini ale pierderilor ucrainene, care ar putea indica altceva.

Cu toate acestea, Kremlinul a insistat în mod repetat asupra faptului că operațiunile sale se desfășoară conform planului. „Nu am văzut nicio dovadă că intenția sa generală s-a schimbat”, a declarat un oficial occidental din domeniul apărării. În sud, Rusia a avut un succes evident. Ucraina a suferit pierderi serioase atunci când forțele rusești au învins pozițiile care apărau podul terestru dintre Crimeea ocupată și teritoriul ucrainean.

Nu există semne că Rusia a renunțat la obiective

De asemenea, nu există niciun semn că Rusia își reduce obiectivele, în ciuda problemelor de aprovizionare.

Nu au stabilit că trebuie să adopte o poziție defensivă, ceea ce ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă ar fi cu adevărat îngrijorați de situația aprovizionării”, a observat Kusti Salm, secretar permanent la Ministerul eston al Apărării. „Până când se va întâmpla acest lucru, mașina rusească va continua să macine”, a adăugat acesta. Moscova încearcă, de asemenea, să își suplimenteze forțele cu trupe din estul Rusiei și cu luptători străini. Pe 1 aprilie, recruții își vor încheia stagiul militar, dar aceștia ar putea fi presați să se înroleze ca soldați profesioniști. „Până la jumătatea lunii aprilie am putea asista la reluarea operațiunilor militare rusești pe scară largă”, a estimat Gustav Gressel, analist pe tema armatei ruse la think-tank-ul European Council on Foreign Relations. „Bineînțeles că Putin trebuie să se gândească cu atenție la opinia internă, dar, în teorie, există o forță de aproximativ 100.000 de oameni la care poate apela”, a adăugat acesta.

Poate că cea mai mare vulnerabilitate tactică a Ucrainei este cea din Donbas, acolo unde cea mai mare parte a activelor militare ucrainene sunt desfășurate, la vest de regiunile separatiste Donețk și Luhansk. Rusia încearcă să încercuiască trupele ucrainene, au declarat oficialii occidentali, izolându-le de Kiev și atrăgându-le într-o luptă deschisă, în care grupurile sale de luptă ar avea superioritate. Dacă Rusia ar anihila aceste trupe ucrainene, ar obține o victorie comparabilă cu capturarea Kievului, au avertizat unii analiști. Aceștia l-au invocat astfel pe Carl von Clausewitz, teoreticianul militar din Prusia, care considera că distrugerea armatelor, mai degrabă decât capturarea orașelor, este cea mai rapidă cale spre victorie. Indiferent de acest lucru însă, puțini sunt cei care cred că lupta din Ucraina se va încheia curând. „Chiar și în cele mai bune scenarii, acesta va fi un război cu multe pauze operaționale”, a declarat Sidharth Kaushal, analistul militar britanic.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău