Cele mai importante evenimente din a 26-a zi de război. Interdicție de circulație în Kiev și oficiali locali răpiți

Ucraina
Foto: Vadim Ghirda//Facebook

Este a 26-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente ce se întâmplă în țara vecină și care au tangență cu subiectul atacului Rusiei în Ucraina: în urma unui atac aerian al armatei ruse asupra satului Makarov (Kiev), șapte persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că retrage desantul de la granița cu Ucraina, a fost răpit primarul satului Țârkunî din regiunea Harkiv, La Mariupol, numărul victimelor în rândul populației civile a depășit 3 000 de persoane. Vedeți mai jos ce evenimente s-au întâmplat în Ucraina până la ora 17.00.

23.40. Astăzi, din zonele unde se desfășoară luptele au fost evacuați 8 057 de persoane, dintre care 3 007 oameni din Mariupol și Zaporijjea și 4 370 din Velâka Dâmerka și Brovarâ. Despre aceasta a comunicat Irâna Vereșciu, vice-ministra pe reintegrare a teritoriilor temporar ocupate.


23.30. Roskomnadzor a blocat site-ul Euronews. Solicitarea a venit din partea procuraturii. În decizia Roskomnadzor scrie: „Site-ul publica sistematic informații eronate din punct de vedere social despre operațiunea militară specială desfășurată de Forțele Armate ale Federației Ruse, precum și informații care încurajau participarea cetățenilor la întruniri publice în masă cu încălcarea procedurii stabilite pe teritoriul Federației Ruse”, scrie TASS.ru.

23.22. Komsomolskaia Pravda a a publicat o știre despre pierderile militare ale armatei Federației Ruse, iar a doua zi publicația a șters această informație. Cu toate acestea, știrea inițială s-a păstrat pe web.archive.org.

În știre se spunea că Rusia a pierdut în „operațiunea specială” 9 861 de soldați, iar 16 153 au fost răniți. Totuși, informația oficială a Federației Ruse este că în Ucraina au murit 498 de soldați.

Pe de altă parte, Ucraina spune că pe teritoriul său au decedat peste 15 000 de soldați.

web.archive.org

KP.ru a scris că știrea apărută recent a fost una falsă din cauza că site-ul a fost spart. Ulterior, informația despre numărul soldaților ruși a fost ștearsă pentru că nu corespunde realității.

21.22. Volodâmâr Zelenski a declarat pentru presa ucraineană că compromisurile legate de negocierile cu Federația Rusă vor fi decise de ucraineni în cadrul referendumului național. „Aceste compromisuri vizează garanțiilor de securitate, teritoriile ocupate temporar din Donbass și peninsula Crimeea. Răspunsul este foarte simplu. Înțelegem deja totul. NATO nu ne vrea pentru că le este frică de Rusia. Sunt unele state NATO care sunt gata să ne ofere garanție de securitate fără a fi parte a alianței. Cred că acest lucru e un compromis bun. Le-am explicat tuturor grupurilor de negociatori că aceste schimbări istorice vor trebui să fie puse la referendum. Oamenii vor trebui să spună și să dea un răspuns la anumite compromisuri. Sunt gata să fac orice cum îmi va spune poporul”, a declarat Zelenski.

21.15. Potrivit ministrului de Interne din Ucraina, majoritatea sabotorilor sunt cetățeni ucraineni. „Timp de 25 de zile de război, autoritățile noastre au înregistrat 1 271 de crime împotriva securității naționale. Dintre acestea se numără 922 de cazuri sunt legate de violarea integrității teritoriale a granițelor Ucrainei, 244 de crime sunt legate de trădare de patrie, 48 – diversiuni și 57 – alte crime îndreptate împotriva Ucrainei.

19.43. Echipa opozantului rus Aleksei Navalnâi a publicat o nouă investigație despre iahtul „Șeherezada„ de 140 de metri care ar fi deținut de președintele rus Vladimir Putin. Costul acestuia se ridică la 700 de milioane de dolari.

18.59. În Ucraina, a apărut un site care conține lista artiștilor, blogger-ilor și a politicienilor care susțin sau nu vorbesc despre războiul din Ucraina. În listă se regăsesc și renumiții comici de la TNT și chiar interpreți originari din Ucraina: Djigan, Ani Lorac și alții.

16.28. La Mariupol, numărul victimelor în rândul populației civile a depășit 3 000 de persoane, relatează comandantul regimentului „Azov”, maiorul Denis Prokopenko, citează Unian.

16.18. Un oraș din Rusia și-a schimbat denumirea din Jeleznovodsk în „JeleZnovodsk” în semn de susținere a simbolului armatei ruse – „Z”.

16.15. Facebook și Instagram, interzise în Rusia. Meta a fost declarată „organizație extremistă” de către Judecătorie Tverskaia din Moscova.

15.42. În Ucraina a fost răpit un alt reprezentant al autorităților locale. Vorba este despre Mâkola Sikalenko, primarul satului Țârkunî din regiunea Harkiv, declară Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkiv.

15.02. Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că retrage desantul de la granița cu Ucraina.

14.35. Pe un gard din Ekaterinburg au apărut portretele artiștilor care se regăsesc pe „lista neagră” în Rusia din cauza poziției lor împotriva războiului din Ucraina, scrie Meduza.

Pe gard puteți observa fotografii cu Svetlana Loboda, Maxim Galkin, Boris Grebenshchikov, Oksimiron, Monatik și alți interpreți.

Meduza
Meduza

14.14. În urma unui atac aerian al armatei ruse asupra satului Makarov (Kiev), șapte persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite, informează serviciul de presă al poliției din regiunea Kiev.

În urma bombardamentelor a fost distrusă o clădire administrativă și alte locuințe ale civililor.

Sursă foto: Unian

14.00. Uniunea Europeană a început să analizeze cererea Ucrainei de aderare la UE. Despre aceasta a anunțat Comisarul pentru Aderare și Politica de Vecinătate Oliver Varhelyi.

„Am început să lucrăm la emiterea unui aviz pe baza cererii de aderare pentru Ucraina. Vom lucra cât de repede putem”, a anunțat Oliver Varhelyi.

13.00. Potrivit ONU, aproape 3,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina în cele 25 de zile de război.

12.40. Procuratura Generală din Ucraina anunță că 115 copii au fost uciși, iar alții 148 au fost răniți.

12.10. În Kiev a fost impusă o nouă interdicție de circulație. Restricția întră în vigoare azi, 21 martie, începând cu ora 20.00, și va dura până pe 23 martie, ora 7.0. Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituțiile nu vor funcționa mâine. Doar vehiculele cu permise speciale vor putea circula prin oraș. Despre aceasta a anunțat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

11.50. Ca urmare a unei rachete lovite duminică seara în districtul Sveatoșânskâi din Kiev, șase case, două școli, două grădinițe, sunt practic nelocuibile, a declarat prim-adjunctul șefului Administrației Militare a orașului Kiev, Mâkola Povoroznâk.

11.30. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk, a refuzat ultimatumul Rusiei de a preda Mariupolul.

11.17. În regiunea Cernihiv au fost răpiți mai mulți oficiali locali. În localitățile Andriivka și Mâhailo-Koțiubânske militarii ruși l-au reținut pe primarul Mâkola Budalovskâi și respectiv adjuncta locală Tateana Bezliudna. Despre aceasta a anunțat serviciul de presă al Administrației Militare Regionale Cernihiv.

10.40. Zelenski a venit cu un mesaj către cetățenii germani.

„Vedeți dorința noastră de a fi cu Europa. Aspirația noastră pentru care luptăm pe câmpul de luptă. Toate acestea voi le puteți câștiga simplu în societatea voastră – prin propria opinie și presiuni asupra politicienilor. Germanilor, aveți puterea ca Ucraina să devină în sfârșit parte a UE.”

Zelenski a menționat că 115 copii au decedat de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina.

9.40. Rusia și Ucraina vor relua negocierile astăzi, 21 martie. Informația a fost confirmată de consilierul șefului oficiului președintelui ucrainean, Mâhailo Podoleak.

9.20. Opt persoane au decedat în urma bombardamentelor sectorul Podilsk din Kiev. Ca urmare a bombardamentelor, centrul comercial a fost distrus. Despre aceasta a anunțat Biroul procurorului general din Ucraina.

9.0. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei informează că luptele în regiunea Luhansk continuă. În această dimineață, 12 case au fost distruse, două persoane au fost rănite, iar cinci au fost salvate din dărâmături. Totodată, în Severodonețk salvatorii au stins un incendiu de la un magazin alimentar, care a fost provocat ca urmare a bombardamentelor.

8.30. Scurgerile de amoniac din regiunea Sumî au fost eliminate. O persoană a fost rănită, anunță Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

8.0. Șeful administrației regionale Sumî, Dmâtro Jâvâțkâi, a scris pe canalul său de Telegram că a existat o scurgere de amoniac la uzina Sumîhimprom.

Potrivit acestuia, zona de impact a accidentului este de aproximativ 2,5 km. Pe baza direcției vântului, scurgerea amenință satul Novoselâțea, dar până acum nu reprezintă un pericol pentru orașul Sumî, a scris Jâvâțkâi. La fața locului lucrează echipaje de urgență ale uzinei și ale Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei raportează că eliberarea de amoniac în Sumî a avut loc din cauza bombardării unei uzine chimice, în urma căreia unul dintre rezervoare a fost avariat.

7.23. Noaptea, în urma bombardamentelor, un centru comercial din Kiev a luat foc. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei informează că mașini au luat foc în parcare și la etajele trei-pateu ale unui centru comercial din cartierul Podilsk al capitalei Ucrainei. Patru oameni au fost uciși și altul a fost rănit.

7.10. Statul Major ucrainean a raportat noaptea că trupele ruse se regrupau și pregătesc un atac asupra Kievului din nord și nord-vest, posibil cu implicarea armatei belaruse. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) mai scrie că forțele ruse se pregătesc în poziții în jurul Kievului.

7.0. Mariupol se află în continuare în blocaj și e supus bombardamentelor constante. Conform diverselor estimări, până la 90 % din oraș a fost distrus.

6.0. Rusia le-a cerut trupelor ucrainene să părăsească Mariupol. Ucraina a răspuns deja că Mariupol nu se va preda. Zelenski a numit blocada și distrugerea Mariupolului – teroare.

5.0. Slovenia a decis să-și returneze diplomații la Kiev în viitorul apropiat. Ei au cerut altor țări UE să facă același lucru. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul țării.

2.0. Belarușii creează bariere în calea introducerii trupelor belaruse pe teritoriul Ucrainei, spune un consilier a liderei opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

0.0. Zelenski a venit cu o nouă adresare video: „Este deja a 25-a zi de când armata rusă a încercat în zadar să găsească «naziști» imaginari de care ar fi vrut să apere poporul nostru. Așa cum în zadar încearcă să găsească ucraineni care să-i întâlnească cu flori. Și cel mai important – armata rusă nu poate găsi o cale către acasă. De aceea soldații noștri îi ajută să găsească calea spre judecata lui Dumnezeu.”


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente