Regula „celor doi pereți” și alte opt reguli pe care sunt îndemnați ucrainenii să le respecte

De pe 24 februarie majoritatea oamenilor din Ucraina trăiesc în condiții de război. În aceste vremuri atât de dificile este extrem de important ca ei să urmeze niște reguli simple care să le ajute să-și salveze viața. Autoritățile și presa din Ucraina vin cu recomandări și reguli, pe care locuitorii țării ar trebui să le respecte. 

Moldova.org a selectat nouă dintre cele mai populare reguli de supraviețuire pe timp de război.

Regula 1: Nu intra în panică

În vremuri de război este important să rămâi calm cât mai mult posibil. Acest lucru te va ajuta să-ți salvezi nu numai psihicul tău, ci și cel al rudelor, prietenilor și tuturor celor din jur. 

Toată lumea se sperie la auzul bombardamentelor, nu există excepții. Dacă spune cineva că nu îi este frică de bombardamente, acesta pur și simplu minte. O reacție tipică a corpului în timpul bombardamentelor sau împușcăturilor este eliberarea instantanee a unei doze nebunești de adrenalină în sânge.  Corpul nostru mobilizează în aceste clipe toate rezervele organismului, de aceea apar palpitații puternice, pulsul se intensifică, are loc creșterea tensiunii și este posibilă amorțeală. Unele persoane pot, de spaimă, să se blocheze sau să cadă într-un fel de amorțeală, în acest caz acestea trebuie culcate la pământ și să nu fie lăsate să se miște.

Regula 2: Urmează regula celor „doi pereți”

Regula „celor doi păreți” descrie o zonă sigură din casă unde te poți ascunde de împușcături și explozii. Aceasta îți poate salva viața și dacă casa este lovită de unda de explozie.

Deci, dacă locuința se află într-o zonă de bombardament sau se află în centrul unor acțiuni de luptă, potrivit acestei reguli, între persoana din casă și stradă ar trebui să existe cel puțin doi pereți.  Primul perete va „prelua” forța exploziei – fereastra sau întregul perete exterior se poate prăbuși. Al doilea perete însă va „prelua”  fragmentele de la explozie. Astfel, cel mai sigur loc din casă este camera din spatele a doi pereți de la stradă: aceasta poate fi holul, baia dacă este în interiorul apartamentului. Camerele cele mai periculoase sunt cele laterale și cele de la etajele superioare. 

Regula 3: Lipește geamurile, stai departe de ferestre

Stai cât mai departe de fereastră atunci când au loc lupte de stradă sau există riscul de bombardare. Aceasta pentru a nu deveni o țintă pentru inamic , dar și pentru a nu fi rănit/ă de schije sau de sticlele de la fereastră. De asemenea, recomandarea este să-ți lipești geamurile cu scotch sau bandă adezivă, ca să reziste la unda de explozie. 

Lipește scotchul sau banda adezivă pe sticlele de la ferestre sub formă de litera X, iar apoi mai adăugă o bandă orizontală și alta verticală (+). Dacă fereastra este mare (panoramică, birou, magazin), poți lipi mai multe dungi orizontale și verticale. Geamurile pot fi lipite cu scotch, bandă adezivă, fâșii de hârtie sau pânză. În ultimele două cazuri acestea se vor lipi cu clei. Benzile lipite nu o să salveze geamul de o lovitură directă a unei bombe sau a unui proiectil, dar în schimb vor ține sticla în cazul undei de explozie. 

Regula 4: Stinge luminile noaptea

Stinge luminile pe timp de noapte, pentru ca locuința să devină mai puțin vizibilă pentru inamic. De asemenea, trage draperiile la ferestre și renunță la iluminarea de afară a locuinței. 

O atare recomandare a fost lansată chiar în primele zile de război de Rada Supremă de la Kiev. „Clădirile vor deveni invizibile pentru inamic în întuneric!”, se arăta în mesajul Parlamentului ucrainean. Ulterior, experții în supraviețuire în condiții de criză au explicat că în timpul războiului, mulți jefuitori încearcă să pătrundă în casele oamenilor, crezând că acolo cu siguranță vor găsi provizii de mâncare, bani și alte lucruri. Dacă luminile sunt stinse în casă, jefuitorii pot crede că oamenii au plecat de acolo și și-au luat totul cu ei.

Regula 5: Asigură-te cu provizii

Asigură-te cu provizii și completează-le regulat (dacă este posibil). Încearcă să mănânci alimente care să-ți permită să te simți în forță.

Fără hrană, o persoană își pierde rapid forțele fizice și nu poate să se gândească la siguranța sa. Este extrem de important să controlezi volumul de alimente și să cumperi regulat (dacă este posibil) produse suplimentare. În stocul de rezervă trebuie să ai alimente pe care poți să le consumi și în condiții când nu ai curent, apă și gaz. Centrul de Sănătate Publică din Ucraina  a precizat că o alimentație corectă pe timp de război este imposibilă, dar este important să mănânci alimente care să-ți ofere organismului oligoelementele necesare. În acest context, centrul a precizat că proviziile trebuie să includă produse cu termen lung de valabilitate, cum ar fi:  conserve de carne sau pește gata de consumat, conserve de legume, fructe, batoane proteice, de cereale sau de fructe, pesmeți, unt de arahide, fructe uscate, sucuri conservate, lapte pasteurizat, nuci, mâncare pentru bebeluși (dacă este necesar). Aceste produse ar trebui să fie în locuință, chiar dacă la momentul actual ai posibilitatea să pregătești o masă caldă.

Regula 6: Monitorizează nivelul bateriei de la telefonul mobil

Telefonul trebuie să fie întotdeauna încărcat, de aceea monitorizează nivelul bateriei de la telefonul mobil.

În timp de război, casa, strada sau chiar întreg orașul poate fi deconectat de la curent în orice moment. În cazul unei pene de curent, smartphone-urile moderne pot „trăi” fără a se reîncărca nu atât de mult, așa că ar trebui să te asiguri din timp despre cum să nu pierzi legătura cu cei dragi. În caz dacă în casă sunt două telefoane, folosește-le pe rând. Dacă totuși ți s-a descărcat telefonul mobil, utilizează power bank-ul. Chiar și cea mai simplă variantă a acestui gadget îți va permite să încarci bateria. Dacă nu ai power bank și nu ai altă posibilitate, dar trebuie să trimiți mesaj sau să faci un apel de urgență, experții recomandă să lovești puternic bateria. Scoate bateria și lovește-o puternic (dar nu prea tare) de o suprafață tare. În acest fel, vei obține o încărcătură suplimentară de 1-3% pentru a efectua un apel sau a tasta un mesaj.

Regula 7: Nu merge în subsolurile nepotrivite pentru a te ascunde

În cazul unor lovituri aeriene și a altor atacuri ale inamicului, orice persoană riscă să fie îngropată sub dărâmături dacă se ascunde într-un subsol neamenajat ca adăpost antiaerian. 

În subsolurile neamenajate, sunt riscuri mari de a muri sub dărâmăturile masive. De asemenea, în astfel de subsoluri întotdeauna există riscul de a izbucni un incendiu. Oamenilor nu li se recomandă să se ascundă afară sub pereții blocurilor de locuit, deoarece actualele „cutii” din beton nu au o marjă suficientă de siguranță și se pot prăbuși cu ușurință nu numai de la o lovitură directă, ci chiar și de la unda puternică de la explozie. Totuși, în caz de urgență oamenii se pot adăposti în subsolurile mai adânci ale clădirilor din monolit, care au două ieșiri.  În plus, se pot ascunde în depozitele subterane de legume, în gropile de inspecție ale garajelor sau ale stațiilor de service auto. În caz dacă bombardamentele te-au prins când ești afară, cel mai bine este să te ascunzi în craterele rămase în urma bombardamentelor anterioare… Dacă nu există un astfel de adăpost la vedere, ar trebui să te ascunzi în orice șanț adânc de 1-2 metri dintr-o zonă deschisă. În aceste cazuri, ar trebui să acoperi capul cu mâinile și să deschizi gura, ca să nu fii contuzionat.

Regula 8: Nu ieși afară în timpul orei marțiale sau în timpul luptelor de stradă

Nu te pune în pericol. În timp de război, când se interzic ieșirile afară, oricine poate trezi suspiciuni dacă se află pe stradă. 

Când se anunță ora marțială cetățenii nu au voie să apară pe străzi și în locuri publice fără permise speciale și cărți de identitate. Numai lucrătorii serviciilor de urgență și „cei care asigură viața orașului” au voie să fie pe stradă. Oamenilor le este interzis să iasă afară decât dacă este absolut necesar. În caz contrar, echipele de patrulare au dreptul să rețină orice persoană și să verifice actele acesteia pentru a afla dacă poate fi în stradă la acea oră. De asemenea, patrula îți poate inspecta lucrurile, vehicule, bagajele și chiar locuințele cetățenilor reținuți.

Regula 9: Încearcă să dormi, să mănânci și să bei suficientă apă pentru a nu te epuiza

Fiecare persoană care se află în condiții de  război trebuie să-și amintească că luptele se vor opri mai devreme sau mai târziu, dar nu va fi ușor de restabilit sănătatea distrusă din cauza foametei și a stresului.

Nu înceta să faci lucrurile obișnuite: spală-te pe dinți, lucrează, fă curat în casă. Pentru comoditate, poți chiar să scrii o listă cu lucruri pe care trebuie să le faci dimineața sau seara pe o foaie de hârtie. Nu sta non-stop în fața fluxurilor de știri: aceasta te va stresa. Apelează la resursele informaționale nu mai mult de o dată pe oră: de obicei situația nu se schimbă mai repede. Nu renunța la micile plăceri nici în timpul războiului. Nu trebuie să te simți vinovat că te bucuri de viață.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.