Astăzi a avut loc echinocțiul de primăvară. Ce înseamnă acest lucru și ce schimbări aduce 

primavara
Foto: Facebook/Grădina Botanică Institut

De astăzi, 20 martie, putem spune că primăvara a venit în calendar. Din punct de vedere astrologic, anume această zi este considerată începutul primăverii, pentru că Soarele trece prin punctul de intersecție a elipticii cu ecuatorul ceresc, ceea ce face ca ziua să fie egală cu noaptea în orice colț al planetei.

Acest fenomen reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, în emisfera nordică, începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere până pe 21 iunie (atunci când se încheie primăvara astronomică). Echinocțiul a avut loc la ora 17.33. În această zi, ziua și noaptea vor fi egale, iar după 21 martie ziua se mărește.

În emisfera sudică a Pământului, procesul este exact invers, astfel în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Iar în regiunile polare începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară care durează șase luni.

Cuvântul „echinocțiu” provine din limba franceză – équinoxe – care înseamnă din latinescul aequinoctium, format din aequus – „egal” şi noxnoctis – „noapte”.

Conform tradiţiei creştine, echinocțiul prevestește și venirea Paştelui, care este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după luna plină de după echinocţiu primăverii.

Când are loc echinocțiul de primăvară în următorii ani:
# 2023 – 21 martie (ora 23.24);
# 2024 – 20 martie (ora 5.06);
# 2025 – 20 martie (ora 11.01).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente