(livetext) Ziua XXV. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

download
Foto: Jedrzej Nowicki/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Este a 25-a zi de război. Continuă evacuarea civililor din orașele ucrainene bombardate de armata rusă, însă coridoarele umanitare se întrerup frecvent din cauza bombardamentelor. Acest livetext are scopul de a vă informa în legătură cu invazia militară a Rusiei în Ucraina.

22.38. Viceprim-ministra Ucrainei a anunțat că au dispărut cinci șoferi și un medic dintr-un convoi cu ajutor umanitar în regiunea Harkiv. Potrivit oficialei, acum se duc negocieri pentru întoarcerea acestora.

Aceasta a mai precizat că patru dintre cele șapte coridoare umanitare funcționează astăzi. Un total de 7 295 de persoane au fost evacuate.

22.23. Oleksi Arestovâci, consilier în cabinetul lui Zelenski, a confirmat că negocierile dintre Ucraina și Rusia ar putea fi reluate mâine, 21 martie.

21.51. Șase țări UE au demarat anchete penale cu privire la crimele de război comise de Rusia în timpul atacului asupra Ucrainei. Acest lucru a fost anunțat de procurora generală a Ucrainei.

Este vorba despre: Estonia, Lituania, Germania, Polonia, Slovacia și Suedia.

19.44. David Beckham a oferit profilul de Instagram unei medice din Harkiv pentru a arăta adevărul despre războiul din Ucraina. Pe parcursul zilei de astăzi, Irâna Kondratova a postat mai multe story-uri pe profilul fotbalistului despre situația dintr-un centru prenatal din Harkiv.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de David Beckham (@davidbeckham)

19.17. La centrala nucleară de la Cernobâl a fost posibilă astăzi evacuarea și rotația parțială a personalului. Au fost scoase în total 64 de persoane. Personalul s-a aflat la locul de muncă aproximativ 600 de ore. 46 de muncitori de la stație s-au oferit voluntari pentru a-i înlocui. Anunțul a fost făcut de Energoatom.

17.40. Un miting în sprijinul Ucrainei a avut loc la Erevan. Oamenii care au ieşit în stradă au cerut să nu se asocieze opinia Margaritei Simonyan, propagandist RT, cu poziţia tuturor armenilor. Este simbolic faptul că mitingul a avut loc lângă monumentul lui Taras Șevcenko din parc, care a fost creat cu asistența Uniunii Armenilor din Ucraina.

16.50. 10 milioane de oameni și-au părăsit casele din cauza războiului din Ucraina, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Cifra îi include doar pe cei care au fost forțați să părăsească zona de ostilități active în alte părți ale țării, precum și pe cei care au părăsit Ucraina din cauza războiului.

 

16.40. Zelenski și-a anunțat pregătirea pentru negocieri cu Putin și a avertizat despre un „Al Treilea Război Mondial” dacă acestea vor eșua.

„Sunt gata să negociez cu el. Am fost pregătit în ultimii doi ani. Și cred că fără negocieri nu vom putea pune capăt acestui război”, a spus el într-un interviu pentru CNN.

„Cred că ar trebui să folosim orice format, orice șansă pentru a putea negocia, pentru a vorbi cu Putin. Dar dacă aceste încercări eșuează, va însemna că acesta este un Al Treilea Război Mondial”, a adăugat el.

15.40. Președintele Volodâmâr Zelenski a semnat extinderea legii marțiale în Ucraina pentru încă 30 de zile începând cu 26 martie.

14.50. La Enerhodar, unde armata rusă l-a răpit pe prim-viceprimarul Ivan Samoiduk, are loc un miting pentru eliberarea acestuia.

Locuitorii locali s-au adunat la consiliul orașului purtând cu ei drapelul ucrainean și scandând: „Libertate lui Samoiduk!”.

De asemenea, proteste au loc și în orașele Herson și Kahovka, împotriva atacurilor armatei ruse.

14.20. Zelenski a semnat un decret privind difuzarea unificată pe toate canalele TV ucrainene conform legii marțiale.

„Decretul nu prevede închiderea canalelor. Vorbim despre o politică informațională cât de cât unificată în spațiul televiziunii”, a explicat Mâhailo Podoleak, consilier al șefului biroului prezidențial.

13.50. Primarul din Enerhodar a declarat că invadatorii ruși l-au răpit pe primul viceprimar al orașului, Ivan Samoiduk.

„În ce stare se află, nu știm! Nu a mai fost în contact de ieri. Și astăzi am primit informații confirmate că a fost răpit cu cinism!”, a spus primarul Dmâtro Orlov.

„Ocupanții au început să aplice presiuni fizice și psihologice asupra locuitorilor din Enerhodar care sunt activi în activitățile lor publice. Ei continuă să caute rezidenții Enerhodarului, ai căror activitate o consideră amenințătoare”, a adăugat Orlov.

„Le cerem deputaților și activiștilor să fie vigilenți acum. Nu răspundeți la telefoane necunoscute, nu spuneți nimănui unde vă aflați”, i-a îndemnat primarul din Enerhodar pe locuitorii orașului.

13.20. Legendara trupă Queen a publicat pe canalul de YouTube înregistrarea concertului său de la Harkiv, care a avut loc în anul 2008. În plus, trupa a lansat o strângere de fonduri în sprijinul poporului ucrainean.

În 2008, concertul Queen din Harkiv a avut loc în piața centrală a orașului și a adunat aproximativ 300 000 de oameni – cel mai mare public din cei 40 de ani de existență ai trupei.

Chitaristul trupei, Brian May, și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la războiul din Ucraina.

„Pare incredibil că viața pașnică a Ucrainei ar putea fi distrusă atât de fără sens în secolul al XXI-lea. Și este de nesuportat faptul că lumea poate doar să privească și să lase acest lucru să se întâmple. Ne rugăm cu toții pentru pace, dragi prieteni”, s-a adresat May către ucraineni.

13.10. A fost publicată o serie de fotografii realizate de Matthew Hatcher, cu orașul Kiev după atacurile cu rachete rusești.

12.50. Ministerul Sănătății al Ucrainei a anunțat despre interzicerea utilizării pe teritoriul ucrainean a 39 de medicamente care sunt produse în Belarus.

Valabilitatea certificatelor de înregistrare a acestor mijloace medicale se suspendă prin ordinul emis de Ministerul Sănătății al Ucrainei în 19 martie 2022.

„Respingerea medicamentelor din Belarus nu aduce nicio amenințare furnizării de medicamente ucrainenilor. Toate fabricile din Belarus, ale căror produse au fost introduse în Ucraina, produceau medicamente neoriginale. Medicamente similare sunt produse de companiile agricole ucrainene”, menționează ministerul.

12.00. Ministerul Apărării al Ucrainei a actualizat pierderile armatei ruse până în ziua de 20 martie:
# persoane – aproximativ 14 700;
# aeronave – 96;
# elicoptere – 118;
# tancuri – 476;
# vehicule blindate – 1 487;
# sisteme de artilerie – 230;
# mijloace de apărare aeriană – 44;
# sisteme reactive de incendiu cu salve – 74;
# cisterne – 60;
# vehicule – 947;
# nave (bărci) – 3;
# nivel operațional și tactic UAV – 17.

Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina. Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.

11.33. Avocata poporului pentru drepturile omului din Ucraina, Liudmâla Denisova, a confirmat faptul că rezidenți ai orașului Mariupol sunt transportați forțat în Federația Rusă. Potrivit ei, oamenilor li s-au confiscat documentele actuale și li s-au oferit alte acte în funcție de localitatea unde au fost transportați. Anterior și Consiliul Local din Mariupol a semnalat despre această situație.

11.00. Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a suspendat activitatea partidelor care au legături cu Federația Rusă. Vezi aici lista partidelor cărora le-a fost suspendată activitatea.

9.31. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk, a declarat că pe 20 martie vor fi deschise șapte coridoare umanitare.

9.17. Consiliul Local din Mariupol a publicat informații despre un atac cu bombă ce a avut loc ieri asupra unei școli de artă dintr-un cartier al orașului. În școală se adăposteau circa 400 de persoane: femei, copii și bătrâni. Potrivit autorităților locale, clădirea a fost distrusă, iar oamenii s-ar afla încă sub dărâmături. Informații despre victime sunt în curs de confirmare.

9.0. Procuratura generală a Ucrainei a anunțat că, de la începutul războiului, au fost omorâți 115 copii, iar 140 au fost răniți. De asemenea, au fost înregistrate peste 2 000 de cazuri de crime de război.

Facebook/Офіс Генерального прокурора

7.50. Ministra afacerilor externe a Australiei, Marise Payne, a anunțat că a impus o interdicție imediată a exporturilor australiene de aluminiu și minereuri de aluminiu (inclusiv bauxită) către Rusia. Aceasta e o sancțiune autonomă a Australiei, care va limita capacitatea Rusiei de a produce aluminiu – un material important de export pentru Rusia.

De asemenea, ministra australiană a mai anunțat și un ajutor suplimentar de 30 de milioane de dolari pentru Ucraina. Astfel, suma totală donată de Australia ajunge la 65 de milioane de dolari.

7.07. Volodâmâr Zelenski a venit cu un nou mesaj video. „Ucraina a căutat întotdeauna o soluție pașnică. Cu atât mai mult vrem pace acum. Deoarece pentru noi contează fiecare persoană ucisă, fiecare familie distrusă, fiecare casă ruinată. Pentru că suntem ucraineni, iar pentru noi viața omenească nu are preț”, spus el. În discursul său, președintele Ucrainei a mulțumit și Elveției, țară care s-a alăturat ultimului pachet de sancțiuni impus Rusiei.

Ieri, președintele ucrainean s-a conectat live alături de mai mulți oameni adunați la Berna, Elveția, să protesteze împotriva războiului, spunându-le că își dorește ca într-o zi ucrainenii să trăiască la fel de bine ca elvețienii, dar că acum elvețienii trebuie și ei să se alinieze împotriva răului, așa cum a făcut-o poporul ucrainean.

6.55. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a sumarizat câteva dintre evenimentele din 19 martie. Astfel, pe parcursul zilei de 19 martie au continuat activitățile de evacuare a civililor din regiunile Luhansk și Donețk, chiar dacă coridoarele umanitare au fost întrerupte frecvent de bombardamente. Adițional, Kârâlo Tâmoșenko, șeful adjunct la biroului președintelui, a anunțat despre continuarea evacuărilor din Mariupol și Berdeansk.

În urma bombardamentelor din Luhansk din 19 martie, a fost distrusă o clădire rezidențială. În consecință, au murit doi copii. Gărzile din regiunea Odesa au identificat mai mulți cetățeni ruși care colectau informații despre pozițiile de luptă. Aceștia au fost predați poliției locale.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente