Trei avocați acuză PA de intimidări, după ce Hlopețchi a fost pus sub urmărire penală pentru „prezentarea cu bună-știință a declarațiilor mincinoase”. Ce a răspuns Procuratura

Procuratura Anticorupție răspunde acuzațiilor, după ce trei avocați au declarat că procurorii ar fi încercat să reducă la tăcere actorii mai vocali din justiție, după ce Hlopețchi a fost pus sub urmărire penală în cadrul unui dosar. Avocații menționează că nu este primul caz de acest fel. La rândul său procurorii spun că „agitația și declarațiile nefondate și panicate ale unor reprezentanți ai profesiei generează și mai mult percepția că se urmărește de a fundamenta și crea un statut privilegiat pentru unii actori din justiție”.

Foto: Colaj

Un grup de avocați a denunțat mai multe cazuri de intimidări asupra colegilor săi din sistem.

Avocatul Dumitru Buliga a declarat că în mod special se referă la cei care sunt mai vocali, „încercându-se de a-i intimida ca în consecință să nu-și poată apăra clienții lor. Iar în așa mod să reducă avocații la tăcere”.

Aceasta a subliniat că „ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este departe de a fi ceea ce presupun statul de drept” și vine cu exemplu.

„La fel s-a întâmplat și în cazul lui Igor Hlopețchi, este la început de cale de a fi persecutat. Este clientul meu într-o cauză concretă, în care eu personal am participat și l-am reprezentat într-o cauză concretă.

A fost pornită o cauză penală pe calomnie, pretinzându-se că acesta ar fi invocat în instanța de judecată niște informații care nu ar fi corespuns adevărului și ar fi răspândit niște informații false despre tragerea la răspundere a unei persoane. Ca în consecință să se ateste că de fapt Igor Hlopețchi corect a relatat bazându-se pe o hotărâre irevocabilă a instanței de judecată prin care într-adevăr persoana respectivă a fost trasă la răspundere penală, însă a fost încetat procesul penal în legătură cu faptul că a intervenit amnistia.

Însă în procesul contravențional pornit de agentul constatator a fost indicată că ar fi admis contravenția de calomnie.

Acesta a depus o plângere și a fost audiat în calitate de victimă, iar ulterior a fost refuzat inițiere unui proces penal. În afara acestui proces a fost realizată o expertiză a anumitor acte, care spre regret Procuratura Anticorupție le dă fiind probe, deși Igor Hlopețchi a menționat că informațiile false sunt cele ce țin de decizia de pornire a unui proces contravențional.

Și drept urmare PA urmărește o cauză penală și cere Uniunii Avocaților să fie percheziționat, reținut”, a relatat Buliga.

Aceasta încercare de a-l trage la răspundere este de fapt o modalitate de a-l intimida pentru că acesta în cauzele de rezonanță se atestă a fi foarte vocal

„Sunt aici pentru că mereu am pledat pentru independența colegilor mei avocați

Trebuie să înțeleg că avocații nu trebuie asociați cu clienții. M-am implicat și în alte cazuri, ale domnului Țurcanu, regatul Veceslav Ciocanu, care a avut o situație identică de persecutare și în cazul altor colegi avocați, cum ar fi Doina Străisteanu”, a relatat avocatul Vadim Vieru.

Cristina Sultan a declarat practic fiecare coleg de-al ei s-a ciocnit cu situația în care a fost persecutat.

„În ceea ce ține de cazul lui Igor Hlopețchi se încearcă să-i fie împiedicată activitatea în niște dosare de rezonanță, fiindu-i aplicată ca măsură preventivă: interdicția de a părăsi localitatea”, a mai spus Salcuțan. Avocata a mai spus că dosarul în care este vizat colegul ei trebuie să fie clasat întrucât nu există fapta infracțiunii.

„În primul rând, dorim să ne exprimăm respectul față de avocații care au dat dovadă de profesionalism și etică profesională, evitând implicarea în show-uri mediatice cu destinația de PR și eschivare de la aplicare uniformă și echidistantă a legislației”, spun aceștia

În această ordine de idei, reamintim, că platforma disputelor pentru actorii din justiție asupra cazurilor concrete este procesul judiciar, unde fiecare parte este în drept de a-și expune alegațiile, opiniile și viziunile asupra soluționării cazului.

Cu referire la speță informăm că avocatul vizat în discuțiile publice este urmărit penal în cadrul unui dosar din gestiunea procurorilor anticorupție, care se referă la fapte de prezentare a unei plângeri cu bună-știință falsă despre săvârșirea unei infracțiuni (art.311 alin.(2) din Codul penal) și prezentarea, cu bună-știință, a declarației mincinoase, săvârșită în cadrul procesului penal (art.312 alin.(2) din Codul penal). Având în vedere circumstanțele cazului este important de a menționa, că dreptul persoanei de a sesiza organele de drept despre o anumită infracțiune nu poate fi abuziv și este însoțit întotdeauna de responsabilitatea pentru veridicitatea declarațiile făcute.

În acest context, ținem să precizăm că procurorii vor asigura ca investigațiile penale, inclusiv, pe acest caz să fie efectuate în continuare în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.

Mai mult, reiterăm opinia că procurorii vor investiga orice sesizare despre pretinse fapte penale, indiferent de subiectul ce urmează a fi supus investigațiilor penale.

În același timp, agitația și declarațiile nefondate și panicate ale unor reprezentanți ai profesiei de avocat, generează și mai mult percepția atît a justițiabililor, cît și a justițiarilor că prin aceste acțiuni prioritar se urmărește de a fundamenta și crea un statut privilegiat pentru unii actori din justiției”, arată nota emisă de PA.

Procuratura a menționat că își desfășoară activitatea „în strictă conformitate cu prevederile legislației procesual penale, având ca scop protejarea persoanelor, societății și statului de infracțiuni, astfel ca orice persoană care a săvârșit o infracțiune, indiferent de statutul său social sau funcția pe care o deține, să fie pedepsită potrivit vinovăției sale și nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală și condamnată”.


Pub