Primele imagini de la debutul noii rachete spațiale cu care NASA vrea să trimită din nou oameni pe Lună

Racheta de ultimă generație construită de NASA, care va fi folosită pentru a trimite din nou astronauți pe Lună, și-a început joi călătoria mult așteptată din uzina de asamblare spre platforma de lansare din statul american Florida pentru o rundă finală de teste care vor determina cât de curând își va lua zborul, informează Digi24.ro

Foto: Profimedia Images

Lansarea rachetei Space Launch System, SLS („sistemul de lansare în spațiu”), cu o înălțime de 32 de etaje și a capsulei sale pentru echipaj, Orion, va marca un moment important pentru planurile SUA de a explora Luna. Programul lunar a fost reînnoit după ani de eșecuri, iar joi publicul a putut admira pentru prima dată vehiculul spațial la construcția căruia s-a lucrat pentru mai bine de un deceniu.

Procesul de mutare a navei spațiale SLS-Orion, de peste 2.500 de tone, din uzina de asamblare a Centrului Spațial Kennedy a început la scurt timp după ora 17:30, ora locală (23:30, ora României), sub cerul senin din Cape Canaveral. O lună aproape plină a apărut aproape 90 de minute mai târziu.

SLS-Orion a costat aproximativ 37 de miliarde de dolari, sumă ce include și sistemele terestre care vor ajuta la lansarea sa. Racheta reprezintă „coloana vertebrală” a programului Artemis dezvoltat de NASA și este menită să readucă astronauții pe suprafața Lunii, vizitată ultima oară de oameni în anul 1972, și să ajute la fondarea unei colonii lunare de lungă durată. Proiectul va fi un precursor al eventualei explorări umane a planetei Marte.


Pub