Vadim Ceban, despre riscurile de a rămâne fără gaz, din cauza „amânării auditului”: Au fost făcuți anumiți pași pentru a solicita Gazpromului extinderea termenului cu 10 luni

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că au fost făcuți anumiți pași pentru a solicita Gazpromului extinderea auditului, care urma să fie realizat până în 1 mai 2022, de la 10 luni până la un an. „Guvernul, ca acționar a vrut să efectueze acest audit mai amplu, anume axându-se pe datorii, dar în legătură cu situația care este, evident că noi deja vedem că nu putem să realizăm acest lucru până la data de 1 mai, de aceea am făcut anumiți pași pentru a solicita acționarilor să extindem perioada, să semnăm un protocol separat”, a declarat Ceban la Realitatea TV.

Foto:

„În primul rând, în protocolul care a fost semnat la finele lunii octombrie 2021, este vorba despre data limită 1 mai pentru a semna un acord de reglementare a datoriilor între Moldovagaz și Gazprom. Guvernul, ca acționar a vrut să efectueze acest audit mai amplu, anume axându-se pe datorii, dar în legătură cu situația care este, evident că noi deja vedem că nu putem să realizăm acest lucru până la data de 1 mai, de aceea am făcut anumiți pași pentru a solicita acționărilor să extindem perioada de 1 mai, să semnăm un protocol separat.

Vedem și situația din regiune, de aceea eu consider că în situația creată, trebuie de extins termenul indicat și noi lucrăm în direcția aceasta.

Noi nu vorbim despre o perioadă concretă, dar a fi minunat să avem o perioadă de extindere de la 10 luni până la un an, ca să reușim să efectuăm și acest audit, să clarificăm cu această sumă de datorii și ulterior, chiar în această perioadă, să ajungem la un numitor comun în ceea ce ține de achitarea acestor datorii într-un termen rezonabil și, respectiv, să avem și surse pentru achitarea acestor datorii”, a menționat Vadim Ceban.

Auditul la Moldovagaz nu va avea loc până pe 1 mai, spune ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. În opinia sa, dacă în perioada imediată se selecta compania care să-l efectueze, avea la dispoziție în jur de 2 luni și era clar când urma să fie finalizat. În situația în care auditul s-a amânat guvernare are niște scenarii, printre care „amânarea termenului” pentru circa 10 luni.

Compania rusească „Gazprom” anunță că ședința Consiliului de Supraveghere al SA „Moldovagaz”, programată pentru 2 februarie 2022, în care ar fi trebuit să fie coordonate abordărilor de auditare a datoriei „Moldovagaz” pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului către grupul „Gazprom”, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului R. Moldova.

Agenția Proprietății Publice a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului. Anunțul de intenție și caietul de sarcini a fost expediat Agenției de Achiziții Publice pentru a fi publicat în Buletinul de Achiziții Publice și Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat recent că a eșuat tenderul organizat pentru a selecta compania ce va efectua auditul de la MoldovaGaz. La acesta s-a înscris o singură companie, din cauza situației tensionate din regiune.


Pub