(video) Dumbrăveanu: 2 săptămâni autoritățile operează cu cifre diferite în ceea ce privește cheltuielile pentru refugiați. Bani care tebuie să fie utilizați transparent

Fosta ministră a Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, susține că autoritățile timp de 2 săptămâni au declarat cifre diferite în ceea ce privește cheltuielile pentru refugiații din Ucraina. Potrivit fostei ministre, există o „eroare foarte mare care se comite și aceasta poate să zdruncine din acea încredere pe care au cetățenii în contextul solidarizării cu autoritățile centrale”.

Foto: UNIMEDIA

„Ceea ce mă deranjează, dacă revenim la transparența utilizării fondurilor, ajutoarelor umanitare pentru refugiați, vedem că autoritățile au două săptămâni de când operează cu cifre diferite în ceea ce privește cheltuielile pentru refugiați. Într-un caz auzim că este vorba despre cheltuielile 25-30 de dolari pe zi, în alt caz auzim că este vorba, în cazul centrelor de plasament, de 140 de lei. Cineva vine cu o mențiune că nu vrea să dea o cifră exactă cât se cheltuie defapt din buget pentru gestionarea crizei refugiaților, fiindcă să nu greșească cumva cu această cifră.

Oameni buni, este vorba despre banii care au venit din donațiile persoanelor fizice, agenți economici, este vorba de acei bani, care au venit în calitate de donație din partea mai multor țări, care s-au solidarizat și vin în suportul refugiaților din Ucraina și, de fapt, vin și în suportul Republicii Moldova în această situație a crizei refugiaților. Noi vorbim despre banii care trebuie să fie utilizați într-un mod transparent și corect. Consider că există o eroare foarte mare care se comite din partea autorităților și aceasta poate să zdruncine din acea încredere pe care au cetățenii în contextul solidarizării cu autoritățile centrale”, a spus Dumbrăveanu. 

Republica Moldova cheltuie, în mediu, pentru o zi, pentru un refugiat ucrainean aproximativ 25-30 de dolari. Cifra a fost enunțată de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe comune cu șeful misiunii FMI pentru țara noastră, Ruben Atoyan.



Pub