Opinie / Supărările unui primar de capitală 

Primarul capitalei are de lucru până peste cap. El are grijă de buna organizare a circa 40 de centre de plasament temporar pentru refugiați, coordonează colectarea și distribuirea donațiilor, colaborează cu o mulțime de magazine, restaurante și cafenele ca să asigure alimentația refugiaților, face tot posibilul ca aceștia să aibă acces la servicii medicale, ca minorii să aibă parte de activități asigurate de organizații neguvernamentale și să poată fi încadrați în procesul de învățământ, comunică cu și este lăudat de înalți oficiali de peste hotare (delegați, șefi de organizații internaționale).

Și totuși, acesta pare să nu cunoască ce a provocat un număr atât de mare de oameni să părăsească Ucraina și să se refugieze inclusiv în Republica Moldova. De trei săptămâni, de când a început războiul în Ucraina, abia în discuția cu Luigi Di Maio, ministru al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Republicii Italiene, primarul vorbește despre „tragedia care s-a întâmplat”.  

Pe lângă toate aceste activități neprevăzute pentru un primar, situație în care se află multe alte autorități publice locale, Ion Ceban trebuie să se ocupe și de proiectele de infrastructură a orașului. El continuă să repare de trotuare și curți de blocuri, însă havuzurile și pătratele numite scuaruri le-a mai lăsat la o parte – acum colaborarea cu companiile de construcții este direcționată spre identificarea și oferirea spațiilor de cazare pentru refugiați. Primarul aduce troleibuze noi, dar face și logistica transportului la nivel național.  

Este o muncă enormă și apreciem, desigur, toate eforturile depuse de autoritățile municipale. Însă, printre toate aceste călătorii de la un centru de refugiați la altul, de la întâlnirile cu diverși oficiali și ședințe cu diverse direcții municipale, primarul mai are timp și de supărări pe social media.  

  1. Supărarea că presiunea cea mai mare e pe Chișinău. Deși din start vorbea mult despre efortul imens care se depune pentru buna funcționarea a centrului Moldxepo – cel mai mare și unicul centru de triere și plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, cum insistă în aproape fiecare postare și discurs, acum se plânge mereu că 90 la sută din toți refugiații ajung în Chișinău, iar din partea autorităților centrale nu are nicio susținere în primele 10 zile de la începutul crizei refugiaților. În acest context, a găsit și situația potrivită să mai insiste o dată pe faptul că nu mai are poliție municipală și are nevoie de mai mult personal care să asigure ordinea publică la Moldexpo. 
  2. Supărarea că i s-a luat din presiune. După ce s-a plâns că nu are susținere, primarul a fost foarte supărat când a aflat că centrul Moldexpo trece în gestiunea Guvernului. A făcut și un live de 22 minute, unde a vorbit despre cele peste 15 mii de refugiați care au trecut prin centrul de la Moldexpo, despre toți funcționarii publici care s-au implicat în gestionarea fluxului de refugiați, despre organizațiile neguvernamentale care fac activități cu copiii, despre cei 670 de voluntari și despre donatori.  
  3. Supărarea că cheltuie benzină degeaba și benzina e foarte scumpă acum. Deși responsabilitatea unei autorități publice locale este să se ocupe de treburile locale și, în contextul războiului din Ucraina, de gestionarea refugiaților care ajung în/prin Chișinău, primarul capitalei vrea să-și ia mai multe pe umeri și să extindă parcul urban de autobuze spre alte regiuni ale țării. Doar că nimeni nu i-a solicitat acest serviciu. Așa s-a trezit că face cale-ntoarsă de la punctul de trecere a frontierei de la Palanca cu autobuze goale. Și asta deoarece domnul primar nu s-a gândit că de transportul național/internațional se ocupă autoritățile centrale, care încearcă să creeze o logistică funcțională într-o situație deloc obișnuită pentru țara noastră. 
  4. Supărare pe platforma online Dopomoga.gov.md că nu ar prea lua în seamă localitatea pe care se află 90 la sută din presiune. Ca să arate cât e de supărat, primăria mun. Chișinău a decis să creeze o platformă proprie pentru refugiați, unde aceștia să aibă acces la informații detaliate despre acțiunile întreprinse de municipalitate pentru a le oferi sprijin. Într-adevăr, trebuie să complicat de împărtășit cu aceste informații detaliate pe platforma creată de guvern. Soluția este să băgăm și mai mult în confuzie printre refugiați și să avem două platforme pentru ei: mai multe = mai bine. 

În tot acest haos, în care cu greu se întrevede o luminiță la capătul tunelului (cel puțin în ceea ce privește buna organizare a fluxului de refugiați), cineva insistă să bage și niște ceartă. Unde s-a pierdut calmul și cumpătarea primarului general de Chișinău din perioada electorală nu știm. Deși se vede că încearcă cel puțin să nu strige, semnele de exclamație sunt mereu prezente la final de fiecare critică adusă guvernului. Poate încearcă să-și adune niște capital politic pentru mișcarea lui alternativă națională, deși cred că ar obține mai mult dacă ar avea o colaborare cel puțin aparent bună cu autoritățile centrale. Ori, la fel ca întotdeauna, creează divizare în societate după indicațiile veșnicilor șefi din est? 

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.