De ce vrem mai mult sex pe timp de război? Ce spun specialiștii

Doi ani de pandemie, crize economice și războiul din țara vecină au dat peste cap multe aspecte din viața noastră. Unul dintre acestea este și viața noastră intimă, extrem de importantă pentru sănătatea fizică și mentală. Multe persoane în această perioadă pot simți o mare epuizare și incapacitatea de a primi plăcere, fiindcă pentru asta au nevoie să se simtă în siguranță și relaxate.

Scăderea libidoului pare o reacție firească la stres și anxietate, totuși, există și oameni pentru care dorința sexuală crește semnificativ în vremurile incerte. 

În perioadele de criză, putem vorbi despre două categorii de persoane cu reacții diametral opuse în ceea ce privește dorința sexuală”, afirmă Natalia Pavalachi. Sexologa spune că pentru unele persoane stresul favorizează sexualitatea, întrucât ele vor încerca să scape de anxietate prin relații sexuale și interacțiunea cu partenerul. „Asemănător, în cazul acestei categorii de persoane, acționează și practicarea sportului”, afirmă Natalia Pavalachi.

De ce se întâmplă asta? 

În perioadele stresante, depindem mult de fluctuațiile cortizolului, hormonul stresului. Dacă nivelul acestuia este foarte ridicat, el poate anihila orice dorință sexuală, dar, de asemenea, poate să și crească libidoul”, concluzionează Natalia Pavalachi.

Sex și supraviețuire

Simplu, știința spune că uneori vrem mai mult sex atunci când viața noastră poate fi în pericol. S-a demonstrat că dorința sexuală puternică activează toate componentele ce constituie răspunsul corpului nostru la stres. Mai simplu, inimile noastre bat mai repede și atunci când suntem excitați și atunci când suntem în stres, inclusiv datorită adrenalinei. Fiindcă aproape toate stările pe care le trăim fiind în regimul de supraviețuire pot să elibereze hormoni de stres, orice stare poate fi confundată cu dorința sexuală sau poate spori atracția sau dorința sexuală deja existentă. Acest mecanism este cel mai bine pus în funcțiune atunci când sunt prezenți și alți factori, cum ar fi atractivitatea fizică și contextul potrivit. 

Acesta ar putea fi și motivul de ce multe persoane au poftă de sex atunci când sunt bolnave.

Mai mult sex în timpuri stresante

O altă cauză de ce vrem să facem sex atunci când simțim frică și nesiguranță este necesitatea de a fi alături de cineva, de a nu ne simți singuri și de a avea parte de plăceri, care sunt absolut necesare pentru corpul nostru.

Jurnalistul american și corespondentul de război Chris Hedges scria despre pofta puternică de dragoste care deseori făcea parte din peisajul războiului, remarcând că violența și haosul îi determină chiar și pe cei mai conservatori bărbați și femei să se „predea” plăcerilor carnale. În cadrul unui experiment realizat în Vancouver, și în care bărbații erau puși să traverseze un pod suspendat deasupra unui canion, s-a constatat că bărbații care simțeau că viața lor se află în pericol când traversau podul, aveau mai multe șanse să găsească o anumită femeie atractivă, decât bărbații care traversau podurile mai puțin periculoase. Și asta pentru că ei confundau răspunsul corpului la un episod stresant cu atracția sexuală. Alte studii arată că femeile care simt anxietate au șanse mai mari de a simți atracție sexuală și excitare. 

Cu acest fenomen s-au confruntat și mulți oameni după atacurile teroriste din 11 septembrie în SUA. Un articol publicat după prăbușirea turnurilor povestește experiențele mai multor persoane care după atac, au fost „lovite” de o mare dorință de sex. „Există fete despre care spuneam că nu sunt genul meu. Dar, dintr-odată, fiecare dintre ele a devenit genul meu. Oamenii erau vulnerabili și asta poate fi foarte atrăgător. Astfel lucrează biologia– trebuie să te reproduci dacă lumea se apropie de sfârșit”, povestea atunci un bărbat de 30 de ani din Manhattan. Pepper Schwartz, sociolog la Universitatea din Washington, explica atunci că sexul după un eveniment dezastruos este similar cu sexul care are loc înainte, în timpul și după război. Există mereu senzația că acest sex poate fi ultimul. 

Așadar, dacă dai dovadă de un libidou ridicat în această perioadă, trebuie să știi că e un lucru absolut firesc. 

Renunțăm la sex?

Dar, să revenim la cei care nu mai au chef de sex în timp ce în țara vecină e război. Natalia Pavalachi spune că un alt factor care ne determină să nu mai facem sex este sentimentul de vinovăție. Ne simțim vinovați că putem primi plăcere atunci când alături se întâmplă lucruri groaznice și sunt distruse vieți. Este important să conștientizăm că acest sentiment nu este justificat și trebuie să avem grijă de noi, de sănătatea noastră emoțională și fizică. Astfel, va fi mai ușor să venim în ajutor celor ce au nevoie. 

Când suntem cuprinși de anxietate putem apela la diverse activități care să ne scoată din această stare. Putem face sport, citi, viziona filme, să facem curățenie în casă, să ne jucăm la calculator etc. În relația de cuplu este important ca partenerii să înțeleagă temerile și necesitățile unul celuilalt și să dea dovadă de maximă susținere”, afirmă Natalia Pavalachi. 

Unul da și altul nu

Natalia Pavalachi spune că în perioadele stresante unele cupluri s-ar putea ciocni cu o lipsă de sincronizare a libidoului, atunci când unul dintre parteneri va avea o necesitate mare de sex, iar celălalt va fi total lipsit de dorință sexuală. În acest caz aș recomanda celor ce nu reușesc să se relaxeze pentru a face sex, totuși să încerce să se detașeze un pic de la ceea ce se petrece în jur, să facă o pauză de la gândurile care îi îngrijorează, pentru a avea parte de intimitate cu partenerul”. 

Intimitatea poate fi, de asemenea, o metodă de a ne menține în forță. Aici vorbim nu doar despre sex, ci și de alte practici ce pot fi  alternative eficiente atunci când nu avem destule resurse emoționale pentru actul sexual. O astfel de practică este masajul, acesta crește gradul de intimitate dintre parteneri, îi determină să se concentreze pe ceea ce simte corpul acum și pe ceea de ce ar avea nevoie”, spune sexologa. 

Specialista afirmă că interacțiunea cu partenerul și sexul sunt metode de a consuma emoțiile negative, de a te te simți mai în siguranță, și, de asemenea, o modalitate eficientă pentru parteneri de a se susține unul pe celălalt. 

Ilustrație de Emily Bi

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.