(livetext) Ziua XXIV. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

Ucraina
Foto: Facebook//Vadim Ghirda

Astăzi este cea de-a 24-a zi de război. Situația rămâne tensionată, în orașele Ucrainei continuă să se audă bombardamente. În această noapte, Volodâmâr Zelenski a lansat un apel către Rusia, afirmând că este „timpul” să se discute despre „pace și securitate”. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.55. O imagine din satelit arată starea în care se află acum Teatrul Dramatic din Mariupol după ce a fost bombardat. Cuvântul „copii” din fața teatrului este văzut chiar de la înălțimea de câteva sute de metri.

Conform datelor anunțate pe 18 martie, 30 de persoane au fost salvate de sub dărâmături, iar 1 300 – rămân blocate.

Sursă foto: Maxar Technologies

22.40. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk a declarat că astăzi au fost evacuate 6 623 de persoane prin coridoarele umanitare, dintre care 4 128 de persoane din Mariupol. Din cele 10 coridoare umanitare anunțate inițial, opt au funcționat.

22.20. În Ucraina, cel puțin 847 de civili au fost uciși, iar 1 399 au fost răniți de la începutul războiului, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului. În același timp, autoritățile din Mariupol au anunțat pe 13 martie că în oraș au fost înregistrate cel puțin 2 300 de decese.

20.30. Cabinetul de miniștri din Ucraina anunță că electricitatea a fost restabilită pentru 96 000 de consumatori din Sumî, Donețk, Zaporijjea și Kiev. În același timp, autoritățile ucrainene menționează că peste 273 000 de consumatori rămân fără alimentare cu gaz, iar peste 872 000 – fără energie electrică.

18.55CNN în colaborare cu Institutul pentru Studiul Războiului au creat o hartă a invaziei ruse în Ucraina la data de 18 martie.

CNN

18.40. Din Donețk au fost evacuate 170 de persoane, printre care se numără și 46 de copii. Oamenii au fost trimiși în alte regiuni mai sigure. Despre aceasta anunță Poliția Națională a Ucrainei.

18.20. În orașul Sumî, salvatorii au reușit să stingă incendiul de la depozitul cu produse de vopsea. Acesta a izbucnit ieri, 18 martie, după ce a fost bombardat de armata rusă. Victime sau răniți nu au fost depistați. Despre aceasta a anunțat Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență.

17.45. Oficial, în Ucraina se numără 562 de prizonieri ruși. Despre acest a anunțat vice-ministra pe reintegrare Irâna Vereșiuk. Din informațiile preliminare, 270 de soldați ucraineni se află sunt ținuți prizonieri de Federația Rusă, dintre care 70 de militari captivați de pe Insula Șerpilor.

17.28. Trei astronauți ruși au ajuns pe Stația Spațială Internațională vineri dimineața îmbrăcați în costume galbene cu linii albastre, chiar dacă acestea nu sunt culorile clasice ale costumului astronautului. Astronauții ruși nu au spus nimic care să sugereze că îmbrăcămintea lor ar fi o declarație politică. Mai multe detalii vezi AICI.

15.54. Pe platforma de anunțuri AVITO (echivalentul 999.md în Moldova) au dat buzna noi tipuri de anunțuri legate de „serviciul militar prin contract”. Acum, site-ul nu este disponibil pentru utilizatorii din străinătate, platforma poate fi accesată doar cu IP-uri rusești, scrie UNIAN.ua.

15.00. În Ucraina, a fost lansat un flashmob în care animatorii pot crea filmulețe scurte despre cum ar putea muri Putin.

13.59. Localitatea Demâdiv riscă să fie inundată din cauza distrugerii barajului de către armata rusă. În prezent, nivelul apei de pe lunca râului Irpin a atins nivelul maxim admisibil. Creșterea continuă a nivelului apei va duce la inundarea drumurilor și a subsolurilor din case și va face aproape imposibilă evacuarea locuitorilor sau aprovizionarea satului cu medicamente și alimente. Mai multe detalii vezi AICI.

Unian.ua
Unian.ua

10.51. Viceprim-ministra Ucrainei, Irâna Vereșciuk a declarat că pe 19 martie, vor fi deschise 10 coridoare umanitare, inclusiv pentru locuitorii orașului Mariupol, care este înconjurat de trupe rusești și este supus bombardamentelor.

Autobuzele vor duce civilii la Zaporojjie.

10.34. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a utilizat rachete hipersonice „Kinjal”, pentru a distruge un depozit subteran de arme și muniții aeriene în vestul Ucrainei, notează Meduza.

Potrivit Moscovei, acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, iar utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina.

Autoritățile ucrainene au confirmă că au fost distruse depozitele cu muniții. Mai mult, deocamdată nu se cunoaște ce rachete au fost folosite pentru aceste atacuri, scrie presa ucraineană.

10.24. Ministerul Apărării al Ucrainei a actualizat pierderile armatei ruse până în ziua de 19 martie.

# Persoane – aproximativ 14 400;
# Aeronava – 95;
# Elicoptere – 115;
# Tancuri – 466;
# Vehicule blindate – 1 470;
# Sisteme de artilerie – 213;
# Mijloace de apărare aeriană – 44;
# Sisteme reactive de incendiu cu salve – 72;
# Cisterne – 60;
# Vehicule – 914;
# Nave (barci) – 3;
# Nivel operațional și tactic UAV – 17.

Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina.

Autoritățile americane spun că Rusia a pierdut cel puțin 7 000 de soldați.

9.44. Procuratura generală a Ucrainei a anunțat că de la începutul războiului, au fost omorâți 112 copii, iar 140 au fost răniți. De asemenea, au fost înregistrate aproape 2 000 de cazuri de crime de război.

gp.gov.ua

9.25. Negocierile dintre Ucraina și Rusia ar putea dura câteva săptămâni. Cu toate acestea, există semne că poziția Moscovei în negocieri a „devenit mai adecvată”, a declarat consilierul șefului cabinetului președintelui Ucrainei, Mâhailo Podoleak, scrie Unian, cu trimitere la Bloomberg.

9.17. La Mariupol continuă luptele pentru uzina „Azovstal”, informează Hromadske.

Vadim Denisenko, un consilier al ministrului de interne, a declarat că uzina a fost „practic distrusă” din cauza bombardamentelor cu rachete a trupelor ruse.

8.14. Imagine din satelit de lângă Mariupol. Oamenii părăsesc masiv orașul, coloană de mașini se îndreaptă spre Berdiansk.

Unian

7.55. Rezumatul dimineții de 19 martie al Statului Major al Forțelor Armate din Ucraina:

# Trupele ucrainene au distrus mai multe coloane de echipamente rusești în regiunile Nikolaev și Sumî pierderile sunt în curs de precizare;
#A fost omorât generalul-locotenent Andrei Mordviceev, care a fost comandantul armatei 8 din Districtul Militar de Sud al Forțelor Armate a Federației Ruse;
# Există posibilitatea ca, din cauza pierderilor mari, conducerea rusă să înceapă să se mobilizeze pentru a continua războiul;
# Forțele de rachete antiaeriene și avioanele de luptă ale Ucrainei au lovit 12 ținte aeriene ale Forțelor Armate Ruse: două avioane, trei elicoptere, trei drone și patru rachete de croazieră;
# Soldații ruși răniți sunt predați, în mare parte către către Gomel, regiunea Blearus. Toate instituțiile medicale cu secții chirurgicale sunt implicate în tratamentul personalului militar, chirurgii lucrează non-stop, iar toate operațiile planificate ale cetățenilor din Belarus sunt fie anulate, fie amânate pe termen nelimitat.

7.35.  Volodâmâr Zelenski a venit cu o nouă declarație.

„Negocieri legate de pacea și securitatea pentru Ucraina sunt singura șansă a Rusiei de a minimiza daunele cauzate de propriile greșeli. Este timpul să ne întâlnim. E timpul să discutăm. Este timpul să restabilim integritatea teritorială și justiția pentru Ucraina”, a spus Volodâmâr Zelenski.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente