(video) Directorul SIS: „Forțe externe și interne încearcă să divizeze societatea și să creeze situații de panică”

sis
Foto: privesc.eu

Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, a susținut un briefing de presă în care a declarat că se atestă o creștere exponențială a promovării știrilor false la subiectul escaladării conflictului din Ucraina, dar și mesaje de ură orchestrate la adresa refugiaților.

„Materialele difuzate aduc la cunoştinţa publicului anumite fapte denaturate, complet sau parţial orientate la justificarea și propaganda războiului, precum și la ațâțarea vrajbei și conflictelor interetnice, inclusiv pe teritoriul țării.

Astfel, se evidențiază știrile care sunt preluate de la agențiile de presă străine, în special cele care prezintă poziții favorabile agresiunii militare, fără includerea de viziuni alternative sau verificarea din mai multe surse a informațiilor relatate, cele cu titluri senzaționale sau materiale foto/video cu semne de manipulare ce pot provoca panică publică, tensiuni ori conflicte sociale.

De asemenea, se observă citarea opiniilor radicale ale unor persoane prezentate drept experți în securitate, apărare și domenii conexe, care nu dețin calificări suficiente.

Atestăm eforturi organizate din partea unor forțe atât externe cât și interne, îndreptate spre divizarea societății pe tema refugiaților, dar și crearea unei situații de panică în domeniul aprovizionării pieței de desfacere a Republicii Moldova cu produse esențiale”, a declarat Esaulenco.

Până la momentul de față, SIS a blocat 11 site-uri web care incitau la ură și război, în condițiile stării de urgență. De asemenea, SIS anunță că investighează o serie de cazuri privind proliferarea în public a informațiilor tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina.

SIS le-a mulțumit cetățenilor care au raportat surse online și profiluri false care promovează narative cu potențial impact asupra securității naționale și îi îndeamnă să sprijine eforturile comune, inclusiv, utilizând bannerul de raportare a știrilor false de pe pagina web a instituției, precum și prin raportarea acestora către administrația rețelelor de socializare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente