‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 20 martie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSalcia energetică - o afacere profitabilă, în condițiile actuale

Salcia energetică – o afacere profitabilă, în condițiile actuale

‹ adv ›
‹ adv ›

Salcia energetică reprezintă o afacere de viitor şi o sursă alternativă de energie nepoluantă şi pentru Republica Moldova.

„Salcia energetică” despre care tot des se scrie pe site-urile de profil agricol se zice că este o variantă nobilă a Răchitei, cunoscută şi sub denumirea de Salcie rapid crescătoare, înregistrată ca soi sub denumirea Salix Viminalis „Energo”.

Specialiştii susţin că ar fi o specie de salcie, cum s-ar spune, modificată, cultivată în vederea utilizării în scopuri energetice.

O plantaţie din această specie poate fi recoltată anual, având un volum de masă lemnoasă de 40-60 t/ha material uscat.

Această recoltă asigură un venit bun cultivatorilor, chiar şi fără subvenţionarea anuală.

Ignoranţă sau necunoaştere?

Caracteristica cea mai importantă pentru care a câştigat teren în cultivarea ei în ultimii ani (Suedia, peste 55.000 ha sau Ungaria, peste 2.500 ha) este cea de creştere rapidă, atât în lungimea lujerilor, cât şi în volum.

‹ adv ›

Ritmul de creştere ajunge la 4-5 centimetri pe zi. Este rezistentă la dăunători şi boli, iar o plantaţie trăieşte 25-30 de ani.

În UE există avantajul că se subvenţionează jumătate din costurile de înființare a plantației salciei energetice.

În condiţiile în care a început deja goana după surse regenerabile de energie, un întreprinzător din Miercurea-Ciuc, pe nume Benko Şandor, a avut ideea de a crea prima plantaţie de salcie energetică din România.                                                                                            Pentru început, el a plantat puieţi de salcie aduşi din Suedia, pe o suprafaţă de 12 hectare.

‹ adv ›

Aceasta reprezintă, de fapt, pepiniera de unde, anual, s-au recoltat lăstarii cu care s-au înfiinţat alte plantaţii.

Particularităţi biologice şi tehnologice

Salcia energetică se poate cultiva (chiar este recomandat) pe terenuri în pantă, pe lângă apă, zone mlăştinoase permanente sau periodice. De asemenea, pe terenuri de lângă stațiunile de purificare.

Are o capacitate de evapotranspiraţie de 15-20 de litri de apă pe zi. Acest avantaj îi conferă calitatea de plantă care poate să facă utilizabile mii de hectare de terenuri care sunt în paragină.

În plus, salcia energetică are capacitatea de a prelua anual 20-30 t/ha de nămol provenit din epurarea apelor reziduale.

Fapt este că apele reziduale nu mai trebuie epurate biologic (operaţie costisitoare), fiind curăţate de salcie.

Menţionăm că, în Suedia, folosirea salciei energetice ca sursă alternativă de energie se face de peste 30 de ani şi există zeci de mii de hectare cultivate cu această varietate.

Argumente economice de cultivare a salciei energetice

Odată recoltată, salcia energetică este tocată, transformată în butuci mici şi folosită ca sursă energetică atât în centrale termice, cât şi în sobe.         

Utilizările hibridului Salix din Suedia sunt multiple, amintim doar fabricarea peleților (granulelor), construcţii, încălzire, industria farmaceutică.

Potrivit site-rilor de profil din Suedia, investiţia pentru înfiinţarea unui hectar de salcie energetică este de 2000 de euro, durata de exploatare fiind de 25-30 de ani, fără alte investiţii în tot acest timp.

Citește și despre Cum să produci și să vinzi energie verde în rețea la tarif garantat.

Dacă în Republica Moldova s-ar planta 10 de mii de hectare de salcie energetică, s-ar obţine o cantitate de jumătate de milion de tone de tulpini (butuci), suficienţi pentru a rezolva problema încălzirii locuinţelor din multe localităţi.

Puterea calorică pe care o dezvoltă prin ardere este foarte ridicată, de aproape 5.000 de kilocalorii pe kilogram.

Respectiv, dacă s-ar realiza plantaţii pe 10 mii de ha, s-ar obţine o cantitate de 500 de mii de tone de biomasă, din care se poate obţine 500 de mii de tone de granule (peleți), ceea ce înseamnă o sursă de energie termică de aproximativ 2.450.000 Gkal energie.

Deosebit de important este că această sursă este regenerabilă şi asigură, în mod cert, încălzirea a 72.500 de apartamente convenţionale, anual.                    

Ca sursă de încălzire pentru locuinţele individuale, salcia energetică, poate fi folosită fie tocată, drept combustibil pentru centralele pe rumeguş sau peleți, fie tăiata în segmente pentru locuinţele rurale care sunt încălzite cu sobe pe lemne.

Alte utilizări în gospodăriile rurale: ca material de construcţie (garduri, susţinerea malurilor) sau spalieri şi araci pentru culturile legumicole.

Specia creşte foarte înalta (pană la 7 metri) şi foarte dreaptă.

De ce neapărat salcia energetică

Salcia energetică este o sursă alternativă de energie asemănătoare combustibililor fosili de genul cărbuni, păcură, petrol etc.

Marea diferenţă între salcie şi cărbuni sunt emisiile poluante eliberate în atmosferă. Arderea salciei în formă brută sau peletizată are emisii apropiate de zero.

Este ştiut faptul că pe plan mondial şi zonal, în ţările UE se încearcă înlocuirea surselor energetice fosile (cărbuni, petrol etc) cu surse alternative (eoliene, solare, arderea de culturi energetice).

Centralele casnice pe peleți şi chiar termocentralele încep să câştige tot mai mult teren pe piaţa energetică a lumii.

După criza gazelor din această iarnă, avantajele utilizării culturilor energetice este tot mai evidentă.

Află aici Cum producem biogaz și energie termică din deșeuri agricole.

Bibliografie:

  • Gumovschi A. Biomasa ca sursă regenerabilă de energie.,Modulul de instruire. ACSA, Chişinău, 2012, 45p.
  • Gumovschi A., Gribincea A., Gribincea C. Opportunities in the age of climate changethrough cultivation of energy plants Euroregion „Siret-Prut-Nistru” în  Volumul XXXVII- Dezvoltarea economico-socială durabilă a euroregiunilor şi a zonelor transfrontaliere,  Performantica, Iași – 2020, p.217-224.
‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii