image
Sursa foto: Digital Park

„Digital Park” și „Proiectul Tehnologiile Viitorului” fac echipă pentru a avansa inovarea digitală în Republica Moldova

17 martie 2022, Chișinău - Digital Park și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, își complementează eforturile pentru a susține dezvoltarea competitivă a sectorului TIC din Moldova, a ecosistemului de inovare digitală și a economiei digitale. Sau “Start Inovație“ și-a găsit #theplacetobe-ul!

Acordul de Parteneriat care vine să fortifice dezvoltarea ecosistemului IT, de inovare digitală și start-up, a fost semnat astăzi, 17 martie 2022, de către Presedintele Grupului de Companii Starnet, Alexandru Machedon, și Directoarea Proiectului ”Tehnologiile Viitorului”, Doina Nistor.

Digital Park a fost deschis în 2019 și este o investiție imobiliară 100% privată a furnizorului de servicii de internet StarNet, în infrastructură pentru ecosistemul IT, un Silicon Valley al Moldovei unde se dezvoltă progresiv fiecare start-up și afacere. Este o investiție – ancoră într-un ansamblu de inovare, IT și creativitate și o primă piesă în dezvoltarea unui centru alternativ al Chișinăului – orășelul creativ. Grație unui proiect investițional ambițios ce a fost susținut de Guvernul Statelor Unite prin mecanismul de garantare de stat al investiției, în valoare de 9 milioane de dolari SUA a fost posibilă această realizare.

Proiectul Digital Park se dezvoltă în III faze, iar până în prezent, faza I este completă, adică blocurile AB, spațiul fiind totalmente închiriat de companii din industria tech și creativă, dar și echipe mici de dezvoltatori, existând o cerere suplimentară pentru spații în continuare.

● Faza 1 în cifre înseamnă 8350 m2 de spațiu pentru oficii și coworking, 520 m2 de săli pentru evenimente, 340 locuri de parcare, 1 ha de spațiu verde.

Ca scop pentru primăvara acestui an este să se înceapă dezvoltarea fazei 2 și anume reconstrucția halei industriale, ceea ce va însemna încă 25 000 m2 pătrați, care vor include oficii, coworking, minihotel, săli de conferință, spații comerciale, food court, o sală de sport și alte servicii. Ulterior, va fi dezvoltată faza 3, construcția altor blocuri cu spații de oficii și de coworking.

Ecosistemul Digital Park aduce împreună toate facilitățile și serviciile pentru dezvoltarea sectorului tech - oficii, coworking, data centru, săli de evenimente, restaurant, spațiu verde de recreere. Digital Park este un generator de oportunități pentru companiile tech din țară, ce inovează piața locală și un punct de atracție al Republicii Moldova pentru companiile IT internaționale. La moment găsiți ca rezidenți ai acestui ecosistem 10 companii, dintre care 3 companii cu investiții straine (EDIFECS, Ringtail, KIV TECHNOLOGY), iar în 3 ani de activitate am contribuit la oferirea locurilor de muncă la peste 300 de angajati, ai acestor companii rezidente.

Proiectul ”Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Suedia, este un catalizator al procesului de modernizare și inovare în sectoarele tehnologia informațiilor și comunicației, inginerie, industria ușoară, industriile creative și digital media în Moldova.

Partenerii vor colabora pentru a valorifica competitivitatea industriei TIC și antreprenoriatului tehnologic din Moldova, prin stimularea creșterii interne și internaționale a locurilor de muncă digitale, a investițiilor în tehnologie, a unui mediu de afaceri favorabil și a politicilor digitale oportune. Realizând, astfel, alinierea la o viziune strategică unificată a industriei și împuternicirea cooperării între toți actorii ecosistemului tehnologic. Acest parteneriat se aliniază puternic viziunii Guvernului Republicii Moldova de a deveni o destinație regională de top pentru produse și servicii digitale cu valoare adăugată ridicată, bazate pe cercetare și dezvoltare.

Alexandru Machedon, fondatorul Grupului de Companii StarNet, în intervenția sa a menționat: „Digital Park, alături de StarNet are o contribuție esențială în dezvoltarea sectorului TIC din Moldova, iar de-a lungul timpului am susținut toate inițiativele și creat oportunități menite să impulsioneze dezvoltarea acestuia. Suntem încîntați să cooperăm cu partenerii externi de dezvoltare pentru a încuraja ascensiunea sectorului TIC din Moldova și a ecosistemului tehnologic, inclusiv pentru a facilita realizarea planurilor investiționale ale Digital Park. Ajutorul și încurajarea USAID și Suedia ne motivează să continuăm această misiune complicată la moment - de a dezvolta afaceri în Moldova și de a investi capital de sute de milioane în economia țării.”

Digital ParkDigital Park

Directorul General Digital Park, Andrei Catanoi, prezent la evenimentul de semnare a Acordului a declarat: „Noi nu construim afaceri, noi construim oportunități pentru companiile IT locale și internaționale, pentru rezidenții noștri, dar și pentru locuitorii țării. Acest Acord de parteneriat vine să completeze lista cu oportunități de dezvoltare pentru țara noastră, prin încurajarea și crearea locurilor de muncă digitale, a investițiilor în tehnologie, a unui mediu de afaceri favorabil.”

„Proiectul Tehnologiile Viitorului continuă parteneriatul cu Digital Park care este un hub de referință pentru comunitatea TIC din Moldova. În prima sa etapă de dezvoltare, Digital Park și-a demonstrat valoarea unind sub același acoperiș companii IT ce își dezvoltă afacerile în condiții și atmosferă creativă, cooperantă și inovatoare. Așteptăm cu nerăbdare următoarea etapă de dezvoltare a Digital Park în cadrul căreia va fi extinsă infrastructura, organizate evenimente, ateliere tematice și alte servicii pentru rezidenții săi, precum și susținută dezvoltarea comunității IT din Moldova. Împreună vom promova industria IT din Moldova drept o destinație cu valoare sporită pentru investiții și parteneriate, Digital Park fiind o componentă cheie pentru dezvoltarea ecosistemului IT din țară”, a afirmat Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Digital ParkDigital Park

Digital ParkDigital Park

Digital ParkDigital Park

Noutăţile partenerilor

comentarii: