Cum au reacționat autoritățile la apelul Ambasadei Rusiei în Moldova către cetățenii ruși care ar fi discriminați

ambasada rusiei in moldova
Foto: moldova.mid.ru

Ambasada Rusiei în Moldova a emis astăzi, 17 martie, un apel către cetățenii ruși în care îi îndeamnă să raporteze cazurile de discriminare la o adresă de e-mail. Autoritățile din Moldova au venit cu o reacție menționând că nu au fost raportate astfel de cazuri în țară și că așa tip de apeluri nu aduc calm în societatea noastră.

Ambasada Rusiei, în apelul său, a făcut referire la „creșterea numărului cazurilor de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură precum și săvârșirii de acte cu caracter violent sau acțiuni care amenință viața și sănătatea”. Pe de altă parte, ambasada nu a făcut referire la vreo statistică sau cazuri concrete care să confirme cele menționate.

De cealaltă parte, Ministerul de Externe afirmă că astfel de apeluri „nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră” și roagă partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să dea dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră.

„În acest context, aducem la cunoștință că nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică, Republica Moldova ghidându-se după mecanisme solide, europene, de prevenire a discriminării. Totuși, în cazul în care cineva se simte discriminat, invităm orice cetățean să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la telefonul: 0-8003-3388”, a menționat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt de la Ministerul de Externe.

De asemenea, cei de la MAEIE spun că poziția respectivă a fost adusă la cunoștință ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Și șefa statului a venit cu o reacție referitoare la acest apel: „toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc limba rusă sau limba română, sunt în siguranță în Republica Moldova și noi lucrăm pentru siguranța și bunăstarea fiecărui cetățean și din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate am făcut apel ca să nu permitem discursul de ură să ne dezbine.”

E de menționat că un apel asemănător către cetățenii ruși a făcut și Ambasada Rusiei din România la sfârșitul săptămânii trecute.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente