Armata Ucrainei se fortifică. SUA oferă 800 mil. dolari

16 Mart. 2022, 22:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mart. 2022, 22:22 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat miercuri, 16 martie, alocarea a 800 de milioane de dolari pentru dotarea armatei ucrainene cu sisteme de apărare anti-aeriene și anti-tanc.

Biden a catalogat discursul din Congresul SUA al preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, drept unul ”plin de semnificaţie”.
”El vorbeşte în numele unor oameni care au dat dovadă de un curaj şi de o tărie remarcabile în faţa unei agresiuni brutale, curaj şi tărie care i-au inspirat nu numai pe ucraineni, ci întreaga lume. (…) Lumea este unită împreună cu noi în sprijinirea Ucrainei şi în determinarea noastră de a-l face pe Putin să plătească un preţ foarte greu. America conduce acest efort. Împreună cu aliaţii şi partenerii noştri asigurăm un nivel ridicat de securitate şi asistenţă umanitară, la care adăugăm astăzi şi vom continua să adăugăm în zilele şi săptămânile următoare.

Schilodim economia lui Putin cu sancţiuni care vor aduce mai multă durere pe măsură ce timpul trece. Avem alături de noi NATO, Uniunea Europeană şi multe alte ţări”, a declarat Joe Biden la câteva ore după ce liderul de la Kiev s-a adresat Congresului SUA.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că miza acestor sancţiuni este apărarea valorilor precum libertatea, dreptul oamenilor de a-şi decide propriul viitor, dar şi faptul că Ucraina ”niciodată nu ar trebui să fie învinsă de Putin, oricât ar avansa acesta pe câmpul de luptă”.

Vrei sa reduci cheltuielile afacerii tale cu pana la 37%? Ofera Up Dejun – cardul de masa prietenos cu stilul de munca sanatos, dar si cu sanatatea afacerii tale. Vei avea angajati mai motivati, in timp ce economisesti pentru business-ul tau.

Biden a făcut referire la acţiunile întreprinse de armata rusă pe teritoriul Ucrainei, inclusiv la faptul că ostatici civili au fost luaţi de către forţele armate ruse care au invadat oraşul Mariupol catalogând aceste acţiuni drept ”atrocităţi” care sunt ”revoltătoare” pentru toată lumea.

”Poporul american a răspuns cererii preşedintelui Zelensky privind mai mult ajutor, mai multe arme pentru ca Ucraina să se apere, mai multe instrumente de a lupta împotriva agresiunii ruse. De fapt, am început asistenţa pentru Ucraina înainte ca războiul să înceapă”, a adăugat Biden.

”Am trimis anul trecut armament în valoare de 650 de milioane de dolari. După ce a început războiul, am trimis 350 de milioane de dolari, sub formă de ajutoare. Sprijinul nostru a permis Ucrainei să provoace daune importante forțelor rusești. La cererea președintelui Zelenski, ajutăm Ucraina să cumpere alte sisteme anti-aeriene. Este vorba despre 800 de sisteme anti-aeriene, 9.000 de sisteme anti-blindate, 7.000 de arme mici (între care și lansatoare de rachete), dar și drone și alte echipamente”, a adăugat liderul SUA.

Cele 800 de milioane de dolari în asistență pentru securitate fac parte dintr-un proiect major, semnat de președintele SUA marți, în valoare totală de 13,6 miliarde de dolari, care va fi livrată în mai multe tranșe.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău