(video) Popescu, despre decizia APCE ce vizează Transnistria: „Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei”

„Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei”. Astfel a comentat ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, decizia APCE de a recunoaște regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

Foto: UNIMEDIA

„Această opinie a fost adoptată în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei într-o declarație care vizează în primul rând situația din Ucraina.

Din partea executivului RM pot reitera că Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri, pentru că asta e singura cale de a progresa pentru a atinge acest obiectiv al țării noastre. Noi continuăm insistența noastră pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul RM”, a declarat Popescu.

„Cât despre situația referitoare la acest vot, RM e stat neutru. Neutralitatea noastră presupune că noi nu participăm la acțiuni militare a unor state sau de partea unor state. În același timp neutralitatea nu presupune indiferență pentru refugiați. La fel presupune respect și apelurile la necesitatea respectării dreptului internațional. Statul nostru are nevoie de un cadru legislativ internațional care este respectat, de respectarea valorilor Consiliului Europei și altor organizații internaționale și anume prin această prismă am luat aceste luări de poziții în plan internațional de condamnare a războiului inițiat de Rusia contra Ucrainei”, a adăugat ministrul.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Partidul Socialiștilor a condamnat cu fermitate graba, emotivitatea și lipsa de perspicacitate cu care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția de condamnare a operațiunii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv amendamentul cu privire la “agresiunea militară împotriva Republicii Moldova” și “ocuparea regiunii transnistrene”.


Pub