Dodon acuză guvernarea PAS de „incapacitate de a gestiona criza economică”: Inflația a ajuns la 18% și nu doar din cauza factorului extern

Fostul șef de stat, Igor Dodon, dă vina pe guvernarea PAS pentru explozia de prețuri. „Creșterea prețurilor sunt influențate de factorii externi, însă cel mai mult este determinată de incapacitatea guvernării de a gestiona criza din țară și acțiunile lor haotice și necoordonate de luptă contra inflației și efectelor ei”, a declarat Dodon.

Foto: UNIMEDIA

„În luna februarie 2022 inflația anuală în Moldova a atins cota de 18,5% cu tendințe clare de creștere pentru următoarea perioadă. În prezent Moldova are cea mai mare rată a inflației înregistrată în Europa, mult peste nivelul Ucrainei (+10,7%) sau Federației Ruse (+9,2%), țări care în februarie deja se aflau în conflict armat.

Nivelul extrem de ridicat al inflației contrazice afirmația guvernării despre numai sursa externă a inflației pentru Moldova. Creșterea prețurilor sunt influențate de factorii externi, însă cel mai mult este determinată de incapacitatea guvernării de a gestiona criza din țară și acțiunile lor haotice și necoordonate de luptă contra inflației și efectelor ei.

Nivelul inflației în Moldova a ajuns la cote critice, ceea ce pune sub pericol funcționalitatea economiei, iar consecințele deja se profilează de a fi foarte grave.

În primul rând creșterea prețurilor lovește asupra populației și capacității lor de consum. Trebuie să menționăm că cel mai mult au de suferit păturile social vulnerabile. În prezent puterea lor reală de procurare a produselor alimentare este cu 10% mai mică decât anul trecut. Aceasta se datorează în primul rând creșterii prețurilor la produsele alimentare cu 23,3% nivel record pentru ultimii 22 ani și încetinirea creșterii salariilor. Drept consecință populația în 2022 va fi nevoită să-și reducă din consumul său și să aloce toți banii pentru alimente și resursele energetice, care în jumătate de an cumulativ înregistrează o creștere de 3 ori, creștere fără precedent în istoria țării. Deteriorarea calității vieții și reducerea consumului va afecta direct veniturile Bugetului Public Național.

În al doilea rând, creșterea exagerată a prețurilor periclitează și pune sub pericol dezvoltarea economică a țării și procesul investițional din țară. Ori la o dobândă mai mare de 10-12% anual, se reduce catastrofal procesul de investiții capitale, care și așa erau foarte modeste. Primii au simțit efectul inflației agricultorii, care sunt nevoiți să procure pentru lucrările de primăvară motorină la un preț dublu față de anul trecut, iar la îngrășăminte prețurile au crescut de 5-7 ori. Această majorare de prețuri pune sub pericol lucrările de primăvară și poate genera probleme majore privind securitatea alimentară a țării.

Guvernul în regim de urgență trebuie să vină cu un pachet de măsuri pentru agricultori, care trebuie să cuprindă anularea pentru jumătate de an a accizei și TVA la motorină, pentru lucrările agricole și oferirea de subvenții la procurarea de îngrășăminte. Aici trebuie să menționăm că 75% din toate îngrășămintele din Moldova sunt procurate din Federația Rusă și acum este extrem de important să identificăm modalități de asigurare a importurilor lor”, a menționat Igor Dodon. 

Inflația va crește până în semestrul 3 al acestui an, după care se va tempera, dar nu va da înapoi prea mult. „Totul depinde atât de evoluțiile de pe piața mondială, dar și de politicile BNM, dar și ale Guvernului”, a declarat astăzi într-o conferință de presă Guvernatorul BNM, Octavian Armașu. Acesta a ieșit cu prognoze sumbre pentru 2022, când inflația va sări de 20%.

În noiembrie 2021, Banca Națională a Moldovei a prognozat pentru anul 2022 o inflație de aproape 15%. Cifra se bate cap în cap cu cea a Ministerului Economiei, care a prognozat o rată a inflației de circa - 6,9%.


Pub