Podoliak, despre compromisul anunțat de Kremlin: Vrem un model de neutralitate ucrainean, cu garanții de securitate absolută

Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak nu vede demilitarizarea Ucrainei după exemplul Suediei sau Austriei. „Modelul poate fi doar ucrainean și doar despre garanții de securitate verificate legal. Și fără alte modele sau opțiuni”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.

Foto: tass.com

„Desigur, înțelegem încercarea partenerilor noștri de a rămâne partea proactivă în procesul de negociere. De aici și cuvintele despre modelul suedez sau austriac de neutralitate. Dar Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Federația Rusă. Prin urmare, modelul poate fi doar ucrainean și doar despre garanții de securitate verificate legal. Și fără alte modele sau opțiuni.

Ce înseamnă? În primul rând, garanții de securitate absolută. Funcționale, dar nu protocolare sau de la Budapesta.

Aceasta înseamnă că semnatarii garanțiilor nu stau deoparte în cazul unui atac asupra Ucrainei, așa cum o fac astăzi. Dar ei participă activ de partea Ucrainei la conflict și ne oferă oficial aprovizionarea imediată cu volumul necesar de arme. Și, în al doilea rând, Ucraina nu mai vrea să depindă de proceduri birocratice care permit sau nu închiderea cerului de la aceleași rachete de croazieră. Avem nevoie de garanții directe și dure că cerul va fi cu siguranță închis.

Voi adăuga că Ucraina nu a fost niciodată un stat militarist care să-și atace sau să plănuiască să-și atace vecinii. Spre deosebire de aceşti vecini. De aceea, astăzi Ucraina dorește să aibă un grup puternic de aliați, cu garanții de securitate clar definite”, a scris Podoliak pe Telegram.

Moscova este pregătită să ia în considerare ideea transformării Ucrainei într-un stat demilitarizat cu propria sa armată, după exemplul Suediei sau Austriei, a declarat purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov.

O astfel de propunere a venit din partea Kievul-ului, a anunțat de șeful delegației ruse la discuții, Vladimir Medinski.

„Aceasta este o opțiune care se discută cu adevărat acum și care poate fi considerată un compromis real”, a spus Peskov.


Pub