Cum comentează Maia Sandu și Klaus Iohannis declarația APCE privind Transnistria drept regiune ocupată de Federația Rusă

Șefa statului, Maia Sandu, a venit cu o reacție, după ce APCE a declarat Transnistria „zonă ocupată de Federația Rusă”. Președinta țării consideră că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din regiunea transnistreană. Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, susține că această problemă trebuie rezolvată cu „respectarea suveranității și integrității teritoriale și fără să afecteze parcursul pro-european al R. Moldova”.

Foto: UNIMEDIA

Această decizie a fost despre Ucraina și a vizat situația concretă în Ucraina, în special agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În raport cu acest amendament, Republica Moldova a spus foarte clar că Federația Rusă are un rol esențial în tot ceea ce ține de conflictul din Transnistria. Începând de la originea acestui conflict și toate lucrurile ce s-au întâmplat și se întâmplă până în ziua de astăzi. Am spus și am cerut întotdeauna retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Am cerut și cerem lichidarea munițiilor din stânga Nistrului și în continuare pledăm pentru soluționarea pașnică a acestui conflict și vom face totul pentru ca să găsim și să putem pune în practică o soluționare diplomatică, politică, pașnică”, a declarat Sandu.

Iar președintele României, Klaus Iohannis, susține că problema transnistreană trebuie rezolvată cu respectarea suveranității și integrității teritoriale și fără să „afecteze parcursul pro-european al Republicii Moldova”.

 „Rezoluția Adunării Parlamentare are valoare de declarație politică, însă, problema transnistreană este o problemă a Moldovei, trebuie rezolvată aici, în formatele internaționale recunoscute, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale și fără să afecteze parcursul pro-european al Republicii Moldova”, a spus Iohannis.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Partidul Socialiștilor a condamnat cu fermitate graba, emotivitatea și lipsa de perspicacitate cu care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția de condamnare a operațiunii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv amendamentul cu privire la “agresiunea militară împotriva Republicii Moldova” și “ocuparea regiunii transnistrene”.

„Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei”. Astfel a comentat ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, decizia APCE de a recunoaște regiunea transnistreană drept teritoriu ocupat de Federația Rusă.

„Formularea folosită în rezoluția APCE este o consecință directă și repetarea unei vechi poziții oficiale a Republicii Moldova”. Astfel a comentat așa-zisul minister de Externe de la Tiraspol, cu referire la decizia APCE de a declara Transnistria drept zonă ocupată de Rusia. „Orice atac împotriva unei operațiuni eficiente de menținere a păcii pe Nistru sunt extrem de periculoase și distructive”, a comentat Tiraspolul.


Pub