Accizele și TVA la carburanți nu se reduc. Gavrilița: Va beneficia și cel cu mașina mai veche, și cel cu una scumpă. Banii care vin în buget vor fi alocați țintit spre agricultori, transportatori

Posibilitatea reducerii accizelor la importul de carburanți și TVA, odată cu scumpirea benzinei și motorinei nu este examinată de către Guvern. Potrivit prim-ministrei, Natalia Gavrilița, odată cu reducerea TVA sau accizelor asta va fi „niște costuri pentru societate”, iar aceasta înseamnă că „va beneficia și cel cu o mașină mai veche și cel cu o mașină mai scumpă”, a spus aceasta în cadrul emisiunei Secretele Puterii.

Foto: UNIMEDIA

„Trebuie să creștem veniturile cetățenilor și trebuie să avem programe țintite, dacă ne uităm la TVA sau accize ele sunt un venit important la buget și avem alegerea, deci dacă reducem TVA să zicem sau accizele pentru toți aceasta înseamnă niște costuri pentru societate, aceasta înseamnă că va beneficia și cel cu o mașină mai veche și cel cu o mașină mai scumpă, în același timp nu vom avea aceste venituri ca să ajutăm prin creșterea pensiilor sau salariilor, de aceea alegerea noastră este să ne concentrăm pe programe țintite, deci haideți să vedem ce putem face pentru agricultori, ce putem face pentru transportatori, ce putem face pentru anumite categorii în așa fel ca să micșorăm aceste dezechilibre”, a declarat Gavrilița.

Guvernul nu examinează posibilitatea reducerii accizelor la importul de carburanți și TVA, odată cu scumpirea benzinei și motorinei. Declarația a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița, care a precizat că o asemenea măsură „va fi foarte repede compensată de noi creșteri”. În schimb, de un program special în acest sens ar putea beneficia agricultorii și transportatorii.

Partidul Șor a propus, reducerea la jumătate a accizelor și TVA la carburanți. Potrivit liderului formațiunii, Ilan Șor, această măsură ar permite ca benzina și motorina să coste la pompă în jur de 20 de lei.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică stabilit, pentru ziua de 10 martie, prețuri record la carburanți: pentru benzina COR 95 – 26,68 lei/litru, iar pentru motorină – 25,02 lei/litru.

ANRE a anunțat că monitorizează situația pe piața carburanților din Republica Moldova, „care deja a 2-a săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina” și a explicat factorii care au influențat ultimile scumpiri record la carburanți.


Pub