Ziua 21. Bombardați în rând la pâine în Cernihiv. „Totul merge conform planului”, V.V.P.

Ca în fiecare seară, îți prezentăm principalele evenimente care au avut loc în Moldova, Ucraina și în lume în cea de-a 21-a zi de război.

Moldova

Tiraspolul nu este de acord cu formularea deciziei APCE

Tiraspolul a venit cu o reacție la decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de a recunoaște oficial că Transnistria este zonă de ocupație rusă. Așa-numitul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene a declarat că formularea utilizată de APCE are drept scop învinuirea Federației Ruse de „așa-numitele acte de agresiune față de RM” și „așa-numita ocupație” a Transnistriei și repetă astfel retorica autorităților de la Chișinău, care consideră că armata rusă a ocupat un teritoriu al Republicii Moldova. (Sursă: Mfa-pmr.org) 

Uniți la rețeaua de curent europeană

Republica Moldova și Ucraina au fost sincronizate la rețeaua europeană de curent electric. Asta va permite existența unui sistem de curent stabil, indiferent de situația din cele două țări. (Sursă: European Commission) 

Ucraina

Zelenski, în fața Congresului SUA

Deși a cerut repetat instituirea zonei fără zboruri deasupra Ucrainei, Zelenski a zis că acceptă că acest lucru nu s-ar putea întâmpla și a solicitat de la SUA avioane de luptă. 

De asemenea, acesta a solicitat mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și promisiunea că toate porturile americane să fie închise pentru bunurile rusești. (Sursa: Kyivindependent) 

Eliberarea primarului din Skadovska 

Locuitorii orașului Skadovska din regiunea Herson, ocupat de forțele ruse, au ieșit la proteste pentru a solicita eliberarea primarului Oleksandr Iakovlev și adjunctului său. Într-o adresare video, primarul a anunțat că a fost eliberat și că forțele ruse au promis că eliberează și pe ceilalți funcționari reținuți. Înregistrarea video a fost făcută în aceeași încăpere ca și înainte de a fi reținut, doar că pe peretele din spatele biroului nu mai era vizibilă stema Ucrainei. (Sursă: Крым.Реалии) 

Bombardați în rând la pâine 

Locuitorii orașului Cernihiv au fost atacați în timp ce stăteau în rând la pâine. Potrivit autorităților locale, în urma bombardamentului au decedat 10 civili. Serviciul de securitate din Cernihiv a deschis dosar penal pentru încălcarea legilor și practicilor războiului. De la începutul războiului, în Cernihiv au fost deschise 200 de dosare penale pentru acțiuni ale armatei ruse care pot fi calificate drept crime de război. (Sursă: Suspilne) 

Copiii, victime ale războiului 

De la începutul războiului, în Ucraina au murit 103 copii, adică cel puțin 5 copii pe zi, iar mai mult de 100 sunt răniți, a anunțat procurora generală a Ucrainei, Irîna Venediktova. Aceasta spune că cifrele încă sunt preliminare, deoarece autoritățile ucrainene nu au acces în mai multe orașe și regiuni ocupate de forțele ruse. (Sursă: pagina de Facebook a procurorei generale a Ucrainei) 

Rusia ar accepta un model demilitarizat al Ucrainei 

Kremlinul spune că ar accepta drept compromis ca Ucraina să aibă statut militar neutru, după modelul Austriei sau Suediei. Asta i-ar permite să dețină propria armată, dar să nu intre în alianțe militare. Drept răspuns, Mihailo Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, a declarat că Ucraina ar accepta doar modelul ucrainean, fiind susținută cu volumul necesar de armament și cu închiderea cerului deasupra Ucrainei, dar și cu garanția că țara va avea un grup de aliați și garanții de securitate clar definite. (Sursă: Unian) 

Rusia

Demisii în presa pro-Kremlin din Rusia 

În urma protestului în emisie directă a editorei de la Pervîi, Marina Ovsiannikova, în Rusia mai mulți jurnaliști își prezintă demisia: Janna Agalkova, corespondentă pe Europa a postului TV Pervîi, Lilia Gildeeva, prezentatoare la NTV din 2006 și Vadim Glusker, care a lucrat la NTV timp de 30 de ani. De asemenea, există zvonuri că mai mulți jurnaliști de la Compania de radio și televiziune de stat Rossia. (Sursă: BBC) 

Doar medicamente pentru diabet și cancer

Compania farmaceutică Ely Lilly suspendă toate exporturile în Rusia, în afară de medicamentele pentru tratamentul diabetului și cancerului. Compania a spus că toate veniturile din vânzarea acestor medicamente vor fi donate organizațiilor care oferă ajutor umanitar. (Sursă: Lilly) 

„Operațiunea se desfășoară cu succes. Urmând cu strictețe planurile aprobate anterior”, Vladimir Putin

Putin a participat la o întâlnire cu privire la măsurile de sprijinire a regiunilor, unde a discutat despre situația economică din țară. Acesta a spus că, deși va fi greu, economia țării se va adapta sancțiunilor, deși vor trebui întreprinse mai multe schimbări structurale care vor duce la inflație și șomaj. Acesta a vorbit și despre „imperiul minciunii” care duce o campanie de dezinformare masivă împotriva Rusiei, dar și despre faptul că mai mult de jumătate de glob susține Rusia, dar suferă direct din cauza sancțiunilor impuse de Vest. (Sursă: Meduza) 

De asemenea, președintele Rusiei a spus că „Operațiunea merge bine. În strictă conformitate cu planurile pre-aprobate”. (Sursă: Gazeta.ru) 

Curtea de la Haga s-a pronunțat împotriva Rusiei

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Aceasta solicită încetarea imediată a operațiunilor militare pe teritoriul Ucrainei și să asigure că nicio altă formațiune militară, organizație sau persoană fizică nu va întreprinde acțiuni de continuare a războiului.

Decizia a fost pronunțată după ce Kyivul a solicitat la Haga revizuirea motivului invocat de Rusia pentru a ataca Ucraina – presupusul „genocid” al etnicilor ruși din Donețk și Luhansk. (Sursă: RBK.ua)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.