Și bibliotecile se mobilizează pentru a susține refugiații ucraineni din Moldova. Ce ajutor oferă acestea

bibliotecă
Foto: depositphotos.com

În urma întrunirii „Bibliotecile în ajutorul refugiaților”, la solicitarea ministrului Sergiu Prodan, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a elaborat linii directorii privind implicarea bibliotecilor în ajutorul refugiaților și a solicitanților de azil.

Sugestiile pot fi utilizate de toate bibliotecile și sunt de un real folos pentru elaborarea și implementarea planurilor proprii de acțiuni.

Cum pot ajuta bibliotecile refugiații și solicitanții de azil

În primul rând, bibliotecile oferă acces la Internet și la tehnologiile de informare și comunicare de care dispun aceste instituții. Din cele 1 307 de biblioteci publice teritoriale, 1 126 dețin calculatoare și 1 103 sunt conectate la Internet.

De asemenea, bibliotecile pot contribui furnizând informații, oferind resurse on-line, oferind acces la tehnologiile de informare și  comunicare, organizând activități recreative pentru copii și părinți, implicând bibliotecarii în diverse activități  de caritate, voluntariat, folosind spațiile ca centre de donații.

De asemenea, bibliotecile sunt dispuse să implice refugiați în câmpul muncii sau activități de voluntariat.

„În temeiul Dispoziției nr. 4 din 1 martie 2022, emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind angajarea cetățenilor ucraineni, în baza contractului individual de muncă pe durata determinată, pe perioada stării de urgență, la Biblioteca Națională a fost angajată o bibliotecară refugiată din or. Nicolaev, Ucraina. Femeia va activa în cadrul secției Catalogare. Clasificare.” – a menționat Directoarea Bibliotecii Naționale a RM, Elena Pintilei.

Până în prezent, la Biblioteca Naționalaăs-au înregistrat 14 utilizatori, persoane refugiate temporar și solicitanți de azil din Ucraina.

Și alte biblioteci raportează activități în susținerea refugiaților

Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, Biblioteca raională „Andrei Ciurunga” din Cahul și Biblioteca „Mihai Sadoveanu” din Soroca și-au făcut publică oferta în serviciul poporului ucrainean, asumându-și să ofere WiFi și acces liber la Internet, activități pentru copii, consiliere morală, băuturi calde etc.

Acțiuni de caritate desfășoară și Biblioteca raională Rezina, unde în cadrul mai multor activități s-au dăruit cărți și rechizite.

Folosind rechizitele adunate în cadrul campaniei „Colorăm copilăria” timp de două săptămâni, bibliotecarii de la BNRM au vizitat copiii refugiați la Centrul de plasament Ivancea, localul școlii „Divertis” precum și la Complexul Sportiv Ghidighici.

Și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” susține familiile  cu copii, refugiate din Ucraina, oferind servicii în spațiile bibliotecii cu programe speciale: „Ora poveștilor”, „Ora să știm” etc.

Bibliotecarii din toată țara au convenit că, așa cum timp pentru testarea serviciilor noi nu este, cea mai bună cale de a ajuta refugiații și solicitanții de azil la momentul oportun este folosirea serviciilor și activităților verificate în timp, precum și aplicarea serviciilor și activităților testate cu succes în alte țări sau în  biblioteci performante autohtone.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente