Regiunea transnistreană, despre decizia APCE prin care a fost declarată teritoriu ocupat de Rusia

Transnistria
Foto: depositphotos.com

Așa-numitul Minister de Externe al regiunii transnistrene a venit cu o reacție în privința amendamentului adoptat în ședința de ieri de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care prevede recunoașterea oficială a regiunii transnistrene drept zonă de ocupație rusă. Așa-numitele autorități din Stânga Nistrului menționează că această formulare folosită de APCE este una tendențioasă și politizată în vederea acuzării Federației Ruse privind: „Actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și ocuparea regiunii transnistrene”.

„Este evident că formularea folosită în rezoluția APCE este o consecință directă și o repetare efectivă a poziției oficiale a Republicii Moldova.

Această poziție este prezentă și în hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova din 2 mai 2017, care invocă despre presupusa «ocupație de forțele armatei ruse» în Republica Moldova și despre «ocuparea militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova». Astfel, rezoluția APCE nu ar fi putut apărea fără cauza sa fundamentală sub forma unei hotărâri corespunzătoare a organului jurisdicției constituționale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul așa-numitul Minister de Externe al regiunii transnistrene.

Așa-zisele autorități de la Tiraspol spun că: „Orice atac împotriva operațiunilor de menținere a păcii la Nistru poartă un caracter periculos și distructiv. Totodată, contravine principiilor și abordărilor privind reglementarea politică pașnică a relațiilor dintre regiunea transnistreană și Republica Moldova”.

Ținem să menționăm că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au anunțat că vor contesta procedura de vot a APCE prin care a recunoscut regiunea transnistreană ca zonă de ocupație rusă. Totodată, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a spus că acest amendament este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă statele Consiliului Europei.

Amintim că ieri, 15 martie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în ședința un amendament care prevede recunoașterea oficială a regiunii transnistrene drept zonă de ocupație rusă. Mai mult, a recunoscut și actul de agresiune militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova în anul 1992.

Sursă foto: depositphotos.com


Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina. Deja de 19 zile țările se află în război. Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente