image
Sursa foto: BNM

O nouă scumpire a creditelor: BNM a majorat cu 2 puncte procentuale rata de bază și ratele aferente facilităților permanente

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, majorarea ratei de bază și ratelor aferente facilităților permanente cu 2,0 puncte procentuale. În același timp, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 30,0 la sută din baza de calcul.

Decizia intră în vigoare începând cu 16 martie 2022 și a fost luată urmare analizelor macroeconomice disponibile și evaluării situației actuale, inclusiv în contextul războiului din Ucraina, care a generat criza refugiaților și a deteriorat condițiile economice regionale și cele mondiale, cu repercusiuni severe asupra evoluției inflației globale. Implicațiile acestor evenimente condiționează o conjunctură fără precedent în Republica Moldova, economia națională fiind supusă modificărilor structurale.

Pe fundalul marcat de presiuni inflaționiste, atât băncile centrale ale valutelor de rezervă, cât și cele din Europa Centrală și de Est semnalează sau continuă procesul de înăsprire a politicii monetare.

Astfel, hotărârea BNM are drept scop combaterea efectelor inflației, așa încât să tempereze ritmul accelerat de creștere a prețurilor și, în același timp, pentru a proteja în continuare economiile cetățenilor plasate în băncile din Republica Moldova.

BNM va monitoriza cu precauție evoluția componentelor inflației și a factorilor de natură să afecteze dinamica acesteia, precum și riscurile și incertitudinile asociate prognozei pe termen scurt și mediu. De asemenea, Banca Națională monitorizează situația din sistemul bancar al Republicii Moldova, reiterând că acesta rămâne stabil și viabil, iar suficiența rezervelor valutare oferă BNM posibilitatea de a asigura stabilitatea financiară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: