image
Sursa foto: twitter

Premierii Cehiei, Poloniei și Sloveniei au ajuns cu trenul la Kiev pentru întâlnirea cu Zelenski

Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat marţi cu trenul la Kiev pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.

Cei trei se întâlnesc cu președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, la Kiev, relatează presa cehă.

Aceștia vor prezenta un pachet larg de sprijin pentru Ucraina, în călătoria simbolică ce are ca scop să arate solidaritatea europeană cu poporul ucrainean.

Cei trei premieri au trecut granița în Ucraina, în această dimineață, într-o garnitură de tren.

Vizita are loc în timp ce Rusia continuă atacurile asupra Kievului - unde a fost anunțată o nouă restricție de deplasare care va dura până joi.

„Aici, în Kievul sfâșiat de război, se face istoria. Aici, libertatea luptă împotriva lumii tiraniei. Aici, viitorul tuturor este în balanță. UE sprijină UA, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi - am adus acest mesaj la Kiev, astăzi”, se arată într-o postare pe Twitter.

Kievul se află sub atacul forţelor ruse: două explozii puternice au zguduit capitala ucraineană marţi la primele ore. Serviciile de urgenţă au declarat că două persoane au murit după lovirea unui bloc de apartamente.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a scris pe Facebook că vizita la Kiev are loc în a 20-a zi a „agresiunii criminale lansate de preşedintele rus Vladimir Putin contra Ucrainei”.

„În astfel de vremuri atât de dificile pentru lume, este datoria noastră să fim acolo unde se face istoria, pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiilor noştri care merită să trăiască într-o lume fără tiranie”, a afirmat el.

„Scopul vizitei este de confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, a menţionat premierul ceh Petr Fiala într-o declaraţie preluată de guvernul polonez.

„De asemenea, obiectivul acestei vizite este de a prezenta un amplu pachet de sprijin pentru Ucraina şi ucraineni”, a adăugat Fiala.

Şeful guvernului sloven Janez Jansa ia parte la această vizită, efectuată după consultări cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ideea desfăşurării acestei vizite a fost convenită la recentul summitul informal al UE desfăşurat la Versailles, a precizat Dworczyk.

Noutăţile partenerilor

comentarii: