(video) Ultima oră! Averea persoanelor cu funcții publice rămâne intactă. CC a dat Aviz negativ proiectului pentru modificarea Constituției, înaintat de 56 de deputați

Curtea Constituțională a dat Aviz negativ pentru proiectul de lege pentru modificarea articolului 46 din Constituție. Sesizarea a fost depusă la 11 noiembrie 2021, de un grup format din 56 de deputați. Articolul 46 din Legea supremă se referă la dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia, iar autorii sesizării au solicitat să fie modificat alineatul 3, care prevede că averea dobândită licit nu poate fi confiscată, iar caracterul licit al dobândirii se prezumă, prin adăugarea textului, „cu excepția averii persoanelor care exercită funcții publice”.

Foto: UNIMEDIA

Președinta CC, Domnica Manole, a dat citire avizului:

1. Inițiativa de revizuire a Constituției RM, inițiată de 56 de deputați în Parlament este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile art 41, al. 1 lit b. din Constituție.

2. Inițiativa de revizuire a Constituției RM corespunde limitelor temporale de revizuire, stabilite de articolele 63, al.3 și 142, al.3 din Constituție.

3. Inițiativa de revizuire a Constituției RM nu corespunde limitelor materiale de revizuire stabilite de art. 142 al.2 din Constituție și nu poate fi înaintat Parlamentului spre examinare

4. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei că de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al RM.

Urmăriți integral, pe UNIMEDIA:



Sesizarea a fost depusă de un grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Aleșii solicită ca la al.3 din art.46 al Constituției, propoziția a doua să se completeze în final cu textul: „cu excepția averii persoanelor care exercită funcții publice”.  

Articolul 46 din Constituție se referă la dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia, după cum urmează:

(1) Dreptul la proprietate privată, precum şi creanţele asupra statului sunt garantate.

(2) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

(3) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

(4) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.

(5) Dreptul de proprietate privată obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului înconjurător şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii, revin proprietarului.

(6) Dreptul la moştenire a proprietăţii private este garantat.

Autorii sesizării își motivează solicitarea prin următoarele argumente:
â




Pub