(video) „Suprimă garanția dreptului de proprietate”. Domnica Manole explică decizia CC de a da aviz negativ solicitării privind modificarea Constituției

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat decizia CC de a da aviz negativ pentru proiectul de lege pentru modificarea articolului 46 din Constituție, semnat de 56 de deputați. Articolul 46 din Legea supremă se referă la dreptul la proprietate privată şi protecţia acesteia, iar autorii sesizării au solicitat să fie modificat alineatul 3, care prevede că averea dobândită licit nu poate fi confiscată, iar cracterul licit al dobândirii se prezumă, prin adăugarea textului, „cu excepția averii persoanelor care exercită funcții publice”. „Proiectul de revizuire a Constituției propus de autorii sesizării nu corespunde cerințelor cerințelor stabilite la art 142 al.2 din Constituție, pentru că are ca rezultat suprimarea unei garanții a dreptului de proprietate al persoanelor care exercită funcții publice”, a precizat Domnica Manole.

Foto: UNIMEDIA

„Curtea a observat că textul actual al art.46, al.3 din Constituție nu stabilește niciun impediment pentru realizarea obiectivului declarat de autorii proiectului de lege constituțională. Totodată, Curtea a observat că textul de modificare propus în inițiativa de revizuire a Constituției va elimina orice posibilitate de repartizare a probei în cazul persoanelor care exercită funcții publice, în contextul unor cauze privind confiscarea averii nejustificate. Formularea cu excepție a averii persoanelor care exercită funcții publice induce ideea caracterului ilicit al averii acestei persoane care se prezumă. Această formulare contravine condiției impuse în prezent, de art.46, al.3 din Constituție, potrivit căreia, cel care face o afirmație, adică autoritățile statului, trebuie să o dovedească cu un standard de probare mai ridicat sau mai redus. Formularea în discuție elimină necesitatea vreunui standard de probă, din cele pe care le admite în prezent art.46, al.3 din Constituție, indiferent dacă se desfășoară proceduri penale sau non-penale. În contextul unor eventuale litigii privind confiscarea averii unor persoane care exercită funcții publice, formularea propusă va permite ca autoritățile publice să facă doar afirmații, fără să le dovedească, ea va plasa persoanele care exercită funcții publice într-un dezechilibru față de autoritățile statale, astfel fiind suprimată o garanție de proprietate, fapt interzis de art.142 al.2 din Constituție”, a explicat Domnica Manole.

Urmăriți briefingul președintei CC integral, pe UNIMEDIA:




Pub