Prețurile la carburanți au luat-o razna din cauza unei „legi proaste”. Ioniță: Un jucător a strâns de gât Guvernul și ne arată cât costă petrolul. Nu vă jucați cu formule zilnice

Expertul economic Veaceslav Ioniță insistă pe revizuirea formulei de calcul a prețurilor la pompă. Acesta a marcat două probleme majore: „formula proastă și lipsa concurenței”. „Ceea despre ce am atenționat și anul trecut, nu vă jucați cu formule zilnice”, a spus acesta la emisiunea În Profunzimea de la ProTV. 

Foto: UNIMEDIA

„Formula nouă de calcul este una proastă. Vă dau și un exemplu, înainte se lua marja care trebuia să fie adaos comercial de 10%. Cum pe data de 1 martie, prețul platts la benzină era 12,5, chiar dacă era un pic mai puțin, punem așa, astăzi, când se stabilește prețul pentru mâine, e de 15 lei.

Și acum ce se întâmplă cu formula ANRE?

O companie petrolieră a luat petrolul, benzină, acum două săptămâni, de facto, cu 12,5 lei, iar ANRE-ul îi spune, nu, tu ai voie să-l vinzi cu 15 lei, acesta fiind prețul petrolului plus celelalte impozite. Și când tu îi dai lui o marjă comercială de 2,6, iar însuși faptul că formula este una proastă, se stabilește prețul de azi la produsul petrolier procurat acum 2 săptămâni. Tu la cei 2 lei 60 de bani mai ai 2,6 lei în plus. Când piața este stabilă, această formulă nu se vede.

Ceea despre ce am atenționat și anul trecut, nu vă jucați cu formule zilnice, pentru că atunci când piața este dreaptă, nu se simte, dar când o să ai niște mișcări bruște...”, a explicat Ioniță.

Economistul spune că o altă problemă este lipsa de concurență.

„Prima problemă, formula, este una micuță, noi nu avem în țară concurență. Este deputatul PAS, cu lege, Radu Marian, care a venit cu proiect de lege în Parlament și nimeni nu a votat. Acuma unul a strâns de gât Guvernul și nu face altceva decât șantajează și spune, măi băieți, eu o să vă învăț cât costă petrolul”, a mai spus acesta.

Săptămâna aceasta a început cu vești proaste pentru șoferi. Carburanții vor costa mai scump și astăzi. Pentru litrul de benzină, șoferii vor plăti cu 33 bănuți mai mult, iar pentru cel la motorină cu 50 de bani mai mult.


Pub